Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Gårdsförsäljning är förskräcklig allianspolitik

Ökad konsumtion av alkohol påverkar folkhälsan negativt, spär på våldsbrotten och ökar missbruket. Givet allt vi vet är det förskräckligt att Alliansen baserar sin politik på ”nyfikenhet” och ”vi tror”-retorik när de genomdriver gårdsförsäljningen, skriver Ungdomens Nykterhetsförbund.

Publicerad: 7 maj 2018, 11:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Alliansen är ytterst naiva när det gäller gårdsförsäljningens effekter, skriver Ungdomens Nykterhetsförbund.

Foto: Petra D/Colourbox


Ämnen i artikeln:

AlkoholLandsbygdenSmåföretagandeAlliansen

I förra veckan valde riksdagen att rösta ja till ett utskottsinitiativ för att tillåta så kallad gårdsförsäljning, det vill säga att tillåta alkoholproducenter i Sverige att sälja alkohol på tillverkningsplatsen.

Regeringen och Vänsterpartiet är emot gårdsförsäljning, men i och med Kristdemokraterna och Liberalernas sväng i frågan, och med stöd av Sverigedemokraterna, röstade alltså Alliansen igenom utskottets förslag. Alliansen, med Moderaterna och Centerpartiet i spetsen, har försökt måla upp gårdsförsäljning som ett harmlöst sätt att stärka det svenska småföretagandet, skapa en levande landsbygd och främja turismnäringen när gäster inte bara kan provsmaka lokala bryggeriers och vinodlares drycker, utan även köpa dem.  Det är ett ytterst naivt sätt att se på gårdsförsäljningens effekter på samhället.

Liksom Aftonbladets Eva Franchell skriver så innebär tillåten gårdsförsäljning snarare ”slutet för Systembolaget och svensk alkoholpolitik”. Gårdsförsäljning leder, som vi ser utomlands, inte till ett främjande av småbryggeriers möjlighet att sälja sina egenproducerade drycker. Det leder i förlängningen till att stora alkoholbolag gynnas - detta eftersom EU-reglerna kräver att alkoholleverantörer behandlas lika om gårdsförsäljning tillåts.

Christer Nylander (L) uttryckte i en tidigare debatt i Aftonbladet TV att han ”inte tror att gårdsförsäljning kommer att påverka folkhälsan”. Han tillade även att ”Låt oss nyfiket titta på om det här går. Om det hotar monopolet ska det inte genomföras, hotar det inte monopolet ska det genomföras”.

I en fråga där undersökningar och forskningsstudier gång på gång solklart slår fast att ökad tillgång på alkohol ökar konsumtionen – och att ökad konsumtion påverkar folkhälsan negativt, spär på våldsbrotten och ökar missbruket – är det förskräckligt att Alliansen baserar sin politik på ”nyfikenhet” och ”vi tror”-retorik.

Samtidigt uttrycker företrädare från Alliansen att de alltså inte är emot alkoholmonopolet. Men i och med deras beslut att rösta igenom förslaget om tillåten gårdsförsäljning är det exakt vad de gör – nämligen sakta men säkert avvecklar alkoholmonopolet, som varit den ensamt största bärande faktorn till att Sveriges alkoholpolitik varit ett föredöme i världen.

Enligt rapporten Hur skulle folkhälsan påverkas om alkoholförsäljningen avreglerades”, som ett internationellt forskarlag står bakom, är det tydligt att just folkhälsan är den stora förloraren om alkoholmonopolet skulle avregleras. Några av konsekvenserna skulle enligt rapporten bli ytterligare 29 000 fall av misshandel, 8000 fyllekörningar och 1400 alkoholrelaterade dödsfall per år. Alliansens beslut att rösta igenom gårdsförsäljningen kostar alltså liv, lidande för barn och familjer och utgör en enorm kostnad för samhället.

Med en ökad alkoholkonsumtion kommer ingenting gott – det är alla överens om. Förutom Alliansen då.

Som Ungdomens Nykterhetsförbund tycker vi att Alliansen behöver se över sin politik för att stärka småföretagandet och skapa en levande landsbygd. Rimligen bör det finnas bättre förslag att göra detta på än på bekostnad av allt detta. Vi hjälper gärna till med att mejsla fram förslag, om idétorka råder.

Isabelle Benfalk, ordförande Ungdomens Nykterhetsförbund (UNF)

Semanur Taskin, förbundsstyrelseledamot Ungdomens Nykterhetsförbund (UNF)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev