Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Fysiskt fullmäktige vållar bråk: ”Nonchalant och oförsiktigt”

Publicerad: 25 augusti 2021, 10:02

”Vi ska kunna genomföra det här mötet på ett smittsäkert sätt” säger regionstyrelsens ordförande Glenn Nordlund (S) till Sundsvalls tidning. Kristdemokraten Mona Hammarstedt är kritisk.

När ledamöterna i Västernorrlands regionfullmäktige nu ägnar två dagar åt ekonomin ska alla vara fysiskt närvarande. ”Nonchalant och oförsiktigt” säger en ledamot till Sundsvalls tidning.


Ämnen i artikeln:

Digitalt fullmäktige

Under pandemin har regionfullmäktige i Västernorrland haft olika typer av möten – digitala, fysiska och så kallade hybridmöten, där en del ledamöter är fysiskt på plats och andra deltar digitalt. 

LÄS MER: Trots pandemi – var femte kör fysiskt fullmäktige 

När ledamöterna nu har ett två dagar långt möte som ska fatta beslut kring ett sparpaket inom sjukvården ska samtliga ledamöter vara på plats i Härnösand. 

– Om vi håller avstånd och följer de riktlinjer som finns genom att till exempel tvätta händerna, så är bedömningen att vi ska kunna genomföra det här mötet på ett smittsäkert sätt, säger regionstyrelsens ordförande Glenn Nordlund (S) till Sundsvalls tidning.

Men många ledamöter är kritiska.

– Jag tycker det här känns nonchalant och oförsiktigt, säger Mona Hammarstedt (KD), ledamot i regionstyrelsen.

LÄS MER: SKR efter ny dom: ”Alla digitala möten inte underkända” 

Hur mötet skulle genomföras diskuterades redan i början av sommaren och flera ledamöter i oppositionspartierna är kritiska mot att 77 ledamöter och ett antal ersättare nu träffas.

– Det känns onödigt att vi ska ses fysiskt när det fungerat bra att ses digitalt. Jag tror att flera ledamöter känner en viss oro, säger Vänsterpartiets gruppledare Nina Orefjärd till Sveriges Radio. 

Fullmäktigemötet hålls i en större lokal än vanligt, där det inte är möjligt att koppla upp vissa ledamöter så att de kan delta digitalt. Ledamöterna erbjuds att snabbtesta sig för covid-19 samt har tillgång till visir. Varje parti har fått ta med två ersättare, i stället för normalt en, om snabbtesten skulle visa att någon är smittad.

Cecilia Granestrand

Reporter

cg@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Digitalt fullmäktige

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev