fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Fyrdubblad moms hårt slag mot naturturismen”

Naturen är en av Sveriges främsta turistmagneter, kanske den viktigaste. Därför är det olyckligt att Moderaternas nyligen antagna budgetreservation innehåller förslag om kraftigt höjd moms för naturguider.

Publicerad: 19 december 2018, 18:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Vi uppmanar därför Moderaternas partiledning att omgående dra tillbaka förslaget om höjd moms på naturguidningar.”

Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån, Niklas Kämpargård


Ämnen i artikeln:

TurismNäringslivetMiljöBudget 2019

Det går bra för svensk turism. Enligt Tillväxtverket har turismen fördubblat sin omsättning och skapat 45 000 nya årsarbeten sedan millennieskiftet. Antalet internationella gäster och deras konsumtion i Sverige växer ännu snabbare. Turismens så kallade exportvärde har ökat från drygt 40 miljarder år 2000 till över 133 miljarder kronor 2017. En ökning långt över snittet för landets övriga export. Dessutom är turismen den enda exportnäring som ger staten moms, och intäkterna har växt från 5,5 miljarder år 2000 till 18,3 miljarder kronor förra året.

Med 175 000 sysselsatta är turismen arbetsintensiv och genererar många fler miljarder i kommunalskatt, sociala avgifter och andra skatter. Men allt detta bygger på att Sverige är attraktivt som resmål, både för oss själva och särskilt för utländska resenärer. Förmågan att konkurrera på en stenhård global marknad avgör framtiden för hela besöksnäringen.

Naturen är en av Sveriges främsta turistmagneter, kanske den viktigaste. En rad studier och kartläggningar pekar på att minst var fjärde internationell besökare kommer hit på grund av vår natur. Det betyder att naturen, och företagen som verkar i den, under 2017 genererade momsintäkter till statskassan på hisnande 4 500 miljoner kronor enbart från internationella besökare.

Detta har våra senaste regeringar förstått. Regeringen Reinfeldt genomförde en omfattande halvering av restaurangmomsen 2012. Löfvens kabinett sänkte momsen på naturguidningar 2018. Båda har gett tunga uppdrag till Tillväxtverket och Visit Sweden om långsiktiga satsningar på naturturismen. Utredningen ”Ett land att besöka” pekade nyligen ut naturturismen som ett strategiskt område. Detta eftersom landsbygdens aktivitets- och upplevelseföretag spelar en central roll i marknadsföringen av Sverige. Ishotellet är välkänt, men det finns många fler företag som bidragit till helsidor och uppslag i internationella tidningar och andra medier.

Sverige behöver fler profilstarka naturguider, inte färre. Det förutsätter en robust och genomtänkt politik som stärker branschens företag och deras konkurrens- och växtkraft. Dessutom är det centralt att städernas kultur och landsbygdens natur ges likvärdiga villkor.

Därför är det olyckligt att Moderaternas nyligen antagna budgetreservation innehåller förslag om kraftigt höjd moms för naturguider, medan storstädernas musik, teater, idrott och annan kultur ofta är momsbefriad och sällan beskattas med mer än sex procent i moms. Förslaget lär öka klyftorna mellan stad och land och kommer inte tjäna Sverige som attraktivt resmål.

Vi uppmanar därför Moderaternas partiledning att omgående dra tillbaka förslaget om höjd moms på naturguidningar. Fyrdubblad moms skadar naturturismens konkurrens- och växtkraft. Resultatet blir färre företag som växer, anställer och utvecklas professionellt. Något som försämra hela Sveriges attraktionskraft och lär bromsa de senaste årens lysande exportframgångar. Högre momsintäkter på kanske 50 – 100 miljoner kronor de närmaste åren motiverar inte risken att förlora flera miljarder på längre sikt.

Svensk naturturism borde vara en moderat paradgren. Därför behövs en genomtänkt konkurrensneutral politik, som inkluderar utbildning, offentligt samverkan och en ökad professionalisering. Det kan vi ta fram tillsammans med branschens företrädare.

Per Jiborn, naturturismexpert och tidigare generalsekretare i Naturturismföretagen

Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet och tidigare chefsekonom för Svenskt Näringsliv

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev