torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Fyra C-toppar lämnar kommunpolitiken

Publicerad: 17 september 2021, 11:25

Jonny Jones lämnar som kommunstyrelseordförande i samband med valet och Ulrika Liljeberg kandiderar till riksdagen.

Foto: Pressbild

På kort tid har fyra centerpartistiska kommunstyrelseordförande i Dalarna meddelat att de lämnar sina uppdrag i samband med valet.

Ämnen i artikeln:

Centerpartiet

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


På torsdagen kom beskedet att Jonny Jones (C), kommunstyrelsens ordförande i Rättvik, lämnar sitt uppdrag i samband med valet nästa år. Han gjorde en oväntad comeback på posten i fjol. Tidigare var han kommunens toppolitiker 1998–2010. 

Hans avgång i samband med valet innebär att fyra erfarna C-märkta ks-ordförande i Dalarna bestämt sig för att lämna politiken eller att den politiska karriären ska ta en ny riktning.

Kjell Tenn i Älvdalen tycker det är dags för någon annan att ta över, Joakim Storck i Falun kommer i valet att kandidera till regionen medan Ulrika Liljeberg i Falun siktar på riksdagen.

– Jag har varit kommunstyrelseordförande sedan 2008 och det är ett fantastiskt uppdrag, men det är nog efter 14 år dags för en ny styrman i båten. Jag har under min tid som som kso haft en del nationella uppdrag vilket gör att jag ser det ökade behovet av dialog och samarbete mellan nationell, regional och lokal nivå. Jag hoppas att i riksdagen kunna bidra med min kunskap och erfarenhet kring det, säger Ulrika Liljeberg.

Jenny Drugge, distriktsordförande för Centerpartiet i Dalarna, är inte oroad av avhoppen.

– Orolig är jag inte. Om det hade varit fyra personer som lämnat partiet hade jag varit det. Men så är nu inte fallet. Jag vet att det är många som är beredda att ta plats, säger hon till Falu Kuriren.

Dalarna är ett starkt C-fäste. Partiet sitter med i styret i tolv av regionens 15 kommuner, och i sju av dem innehar Centerpartiet positionen som kommunstyrelsens ordförande.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev