Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Fyra år med Poll of polls: Bara SD och C har ökat

Publicerad: 25 januari 2016, 14:11

Bara Sverigedemokraterna och Centerpartiet har ökat sedan 2012, visar en sammanställning av DS Poll of polls fyra år tillbaka.

Foto: Johan Wessman, Claudio Brescani, TT

I januari 2012 stod alliansen på topp och de rödgröna på botten. Sedan dess har de sju partierna förlorat 17 procent av väljarna. Nio av tio avhoppare säger i dag att de skulle rösta på SD.


Dagens Samhälles konsensusdata för den svenska väljaropinionen – DS Poll of polls – går tillbaka till januari 2012, samma månad som Håkan Juholt avgick som partiledare för Socialdemokraterna.

Facit av den tid DS Poll of polls funnits är att de sju partierna inom alliansen och de rödgröna blivit gruvligt akterseglade av Sverigedemokraterna. Ett helt nytt instabilt politiskt landskap har vuxit fram.

De sju partierna har förlorat nästan 17 procent av väljarna sedan 2012. SD har samtidigt ökat med 15 procentenheter. Det betyder att 9 av 10 avhoppare från de sju övriga partierna skulle rösta på SD om det vore val i dag.

De två regeringspartierna noterar absoluta bottenrekord. Efter fyra år med Stefan Löfven vid rodret har S sjunkit under den nivå som fick partiet att sparka ut Juholt. Miljöpartiet har mer än halverats under Gustav Fridolin och Åsa Romson.

Regeringspartierna S och MP har aldrig varit svagare tillsammans än just nu. De når inte ens 30 procent tillsammans, enligt DS Poll of polls.

Trenden för S är fortsatt starkt negativ. Utfallet 24 procent är ett vägt genomsnitt av de åtta mätningar som publicerats under december–januari och med totalt 13 540 intervjuer i basen. Om man enbart ser till de mätningar som hittills publicerats i januari ligger snittet för S nere på 23,5 procent.

Lokala mätningar från bland annat Ipsos visar att situationen är ännu värre för S i södra och västra Sverige, i Malmö- och Göteborgsdistrikten.

Notabelt är också att Moderaterna och Sverigedemokraterna hittills i januarimätningarna är jämnstora på 22,5 respektive 22,4 procent.

Moderaterna stod på topp under Juholtkrisen och hade nästan 35 procent. Sedan dess har partiet tappat en tredjedel av väljarna. Sverigedemokraterna har blivit tre gånger större och är med 21-22 procent i nivå med det borgerliga flaggskeppet.

Förutom SD är det bara Centerpartiet som har en signifikant uppgång i opinionen. På fyra år har partiet under Annie Lööfs ledning gått från 5,1 till 7,5 procent.

Mats Edman, Chefredaktör Dagens Samhälle

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev