måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Fria fantasier att TTIP hotar självstyret”

Nej, vänsterpartister. TTIP hotar inte det kommunala självstyret. De krav som kommuner kan ställa i dag kommer de kunna ställa även med avtalet i kraft, skriver Magnus Nilsson, redaktör på Frihandelsbloggen.

Publicerad: 4 september 2015, 09:46

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Frihandelsavtalet TTIP mellan USA och EU påverkar inte alls det kommunala självstyret.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

EUHandelFrihandel på gott eller ont?

REPLIK. Ann-Margarethe Livh med flera från Vänsterpartiet skriver att TTIP hotar det kommunala självstyret genom att inskränka kommuners möjlighet att ställa krav vid upphandling eller återkommunalisera privatiserad verksamhet.

Men detta är, som nästan all kritik mot TTIP, fria fantasier.

Avtalet finns inte ännu, men vissa saker kan vi vara säkra på.

För det första att de krav som kommuner kan ställa i dag kommer de kunna ställa även med TTIP-avtalet i kraft. De restriktioner som gäller i dag är att utländska företag inte får diskrimineras i upphandlingar.

Det betyder till exempel att en kommun får ställa krav på att skolmat är ekologisk, men inte att produkterna är svenska eller att företaget ägs av svenskar eller har sitt säte i den aktuella kommunen.

Det är en EU-regel och den kommer inte att förändras. Syftet med den regeln är naturligtvis att en nationalistisk kommunledning inte ska kunna formulera upphandlingskrav som gynnar svenska företag på bekostnad av företag från andra EU-länder.

Med TTIP kommer även amerikanska företag att kunna lägga bud i offentliga upphandlingar enligt samma regler.

När det gäller att kommuner skulle kunna bli stämda för återkommunalisering av privatiserad kommunal verksamhet förefaller författarna från Vänsterpartiet sakna kunskaper om hur privatisering av kommunal verksamhet går till.

Att driften av exempelvis äldreboenden, fritidsverksamhet eller kommunens dataavdelning privatiseras betyder helt enkelt att den läggs ut på entreprenad genom en offentlig upphandling.

Entreprenadkontrakten är alltid tidsbegränsade, typiskt sett till fem år. Om kommunen efter fem år väljer att inte göra en ny upphandling utan återta verksamheten i egen regi kommer självklart ingen kunna stämma kommunen för det.

Om privatisering innebär att kommunen säljer själva fastigheten, till exempel ett äldreboende eller en fritidsgård, till en privat aktör kan egendomen inte heller i dag återtas.

Sverige är en rättsstat: kommuner eller andra myndigheter kan inte återta såld egendom. Men så har det förmodligen varit sedan 1700-talet. Detta har ingenting med TTIP att göra.

Sammanfattningsvis kommer TTIP inte påverka vilka verksamheter som ska anses vara en offentlig angelägenhet, hur dessa utförs eller finansieras. Det kommer varje land självt bestämma.

Hur kan jag vara så säker på det? Svaret är att de som förhandlar fram avtalet har en tydlig instruktion (mandatet -- ligger på kommissionens hemsida, man läser det på 20 minuter) där detta framgår.

Att förhandlarna skulle återkomma med ett avtal som strider mot mandatet och få igenom detta i EU-parlamentet är närmast omöjligt. Kommissionen och politikerna i EU-parlamentet ger knappast bort det käraste de har - sin makt - i onödan.

Magnus Nilsson, moderat fritidspolitiker och redaktör för frihandelsbloggen.se

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev