Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Framtiden ligger i norra Norrlands egna händer

När Västernorrland och Jämtland nu hoppat av storregionen i Norrland trots att en sådan lösning varit bäst för norra Sverige, krävs krafttag i både Norrbotten och Västerbotten för att säkra den framtida utvecklingen.

Publicerad: 31 augusti 2011, 13:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Regioner

Vi kan nu konstatera att strukturerna för framtida regioner börjat formas. De framgångsrika exemplen Västra Götaland och Skåne är tydliga bevis på att hela Sverige behöver och kommer att få nya regionala strukturer.

Alla inser att det bästa för norra Sverige borde vara att bilda en ny regionkommun av de fyra nuvarande nordligaste landstingen. Nu är detta inte möjligt eftersom Västernorrland och Jämtland nu har beslutat att bilda en gemensam regionkommun. Då är dags att vi som är kvar funderar på vad vi ska göra.

Hur säkrar vi norra Sveriges förutsättningar för att stärka hälso- och sjukvården och den regionala utvecklingen? Allt det som är nödvändigt för att skapa förutsättningar för utveckling och tillväxt och därmed för välfärd för invånarna.

Riksdagens samtliga partier har sagt ja till en ny regional indelning av landet. Det ger oss två alternativ. Det ena att vänta tills alla har bestämt sig för hur det ska bli och därmed vänta på att någon annan beslutar hur vi ska ha det. Det andra är att vara proaktiv och ta vid med ett arbete att bilda en sammanhållen region av Norrbotten och Västerbotten samt kommunerna från norra delen av Västernorrland.

Valet är givet: det finns bara ett alternativ till överlevnad, utveckling och en hållbar framtid. Vi måste vara aktiva och ta initiativ! Till samarbete och en gemensam strategi för hela regionens utveckling. Om alla goda politiska krafter verkar i den riktningen så är det möjligt att det också kommer att bli så. Jag är beredd att avsätta tid och kraft i det arbetet och välkomnar alla som vill vara med.

Kent Ögren, landstingsstyrelsens ordförande (S) Norrbottens läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Regioner

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev