Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

FP tappar enda profilfrågan

Publicerad: 16 januari 2013, 09:35

Nu pekar pilarna entydigt neråt också för Folkpartiet. Partiets nedgång skakar Alliansen ytterligare, visar Dagens Samhälles aktuella Opinionsprognos.


I valet 2010 var de tre borgerliga småpartierna större
än de tre små på oppositionssidan. I dag samlar MP, V och SD långt fler väljare än FP, C och KD.

Medan akut krisläge pekats ut en längre tid för Kristdemokraterna och Centerpartiet har nedgången för Folkpartiet hamnat mera i skymundan.

Men i opinionsmätningarna sedan september i fjol har stödet för Folkpartiet varit mind­re än för det minsta oppositionspartiet V, trots att också V haft motvind. I valet samlade både Folkpartiet och Centerpartiet fler väljare än såväl Sverigedemokraterna som Vänsterpartiet. I dag är läget det omvända.

Inför det av allt att döma dramatiska valåret 2014 startar politiken med uppförsbacke för både den borgerliga regeringsalliansen och de rödgröna partierna. Framför allt är det Sverigedemokraternas kraftiga uppgång som ställer till det.

Enligt nya Dagens Samhälles Opinionsprognos, baserad på den statistiska trenden i de fem senaste månadernas väljarundersökningar, kommer de två stora partierna Moderaterna och Socialdemokraterna i januari att ligga mycket nära sina respektive valresultat 2010. Dramatiken finns bland de små.

Här några talande siffror: FP, C och KD får i Dagens Samhälles nya opinionsprognos ihop 13,0 procent tillsammans. I valet var de uppe i 19,3 procent.

Det kan jämföras med de mindre partierna i oppositionen, även om det handlar om en spretig skara. MP, V och SD samlade 18,6 procent av rösterna i valet – men är i dag uppe i 23,9.

Och den tendensen ser ut att stå sig, enligt DS Opinionsprognos för januari.

I dag har alla tre borgerliga småpartier svagare stöd än det minsta partiet på oppositionssidan. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) får den närmaste tiden snarare räkna med mer huvudvärk än mindre, efter tumultet kring Centerns idéprogram och nya dystra opinionssiffror.

Folkpartiets problem blir ännu tydligare om man ser vad som hänt i deras stora paradfråga skolan. Utbildningsminister Jan Björklund (FP) har fått allt svårare att förklara mätning efter mätning med nedslående skolresultat för Sverige i internationella jämförelser.

Samtidigt har både Moderaterna och Socialdemokraterna sett chansen att rycka åt sig initiativet i de politiskt heta skolfrågorna. Fredrik Reinfeldt ägnade större delen av sitt jultal åt skolan och S har trappat upp kritiken mot Björklund, parallellt med att partiet förnyat sin egen skolpolitik.

Ett intressant tecken på att FP håller på att tappa greppet om sin (enda) paradfråga fanns i en opinionsundersökning från Novus på senhösten. Där mättes den bästa politiken på en rad centrala politikområden.

Vilket parti har den bästa skolpolitiken? Hösten 2011 var det Folkpartiet. Hösten 2012 var det Socialdemokraterna. Väljarnas betyg för FP hade sjunkit, betyget för S ökat.

Allvarligt för Folkpartiet var också att totalbetyget hade sjunkit, när alla 25 grenar räknas ihop. Också i den här mätningen låg Vänsterpartiet bättre till, med högre totalbetyg än Folkpartiet.

Skolan är fortfarande FP:s i särklass bästa gren, men inte ens i den ligger man i dag etta. Medan till exempel Miljöpartiet toppar i grenen miljö och Sverigedemokraterna i grenen invandring/integration.

Om man ska döma efter Novus mätning har Folkpartiet inga andra tydliga profilfrågor som skulle kunna kompensera fallet på skolområdet.

Flyktingfrågan komplicerar läget. Erik Ullenhag (FP) är integrationsminister. Därmed hamnar FP i skottlinjen för de som ifrågasätter hela migrationspolitiken.

Med snart bara ett och ett halvt år kvar till valet beräknas den borgerliga alliansen i januari nå 43,2 procent av väljarna. Någon tydlig uppgång är inte i sikte just nu. Men avståndet mellan alliansen och de rödgröna krymper.

De rödgröna, som för närvarande ligger långt ifrån ett samlat regeringsalternativ, når i januari 45,8 procent. På väg upp? Nej, snarare något nedåt, visar trenden i DS Opinionsprognos. I maj 2012 toppade de rödgröna på drygt 50 procent och har sedan dess backat.

SD och Moderaterna är ensamma om att ha en positiv trend just nu. SD har dock en klart högre växel.

Läs mer i Dagens Samhälle nummer 2, 2013

Magnus Wrede

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev