Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Fortsätter KD spela med i SD:s spel efter Hägglund?

Sverigedemokraterna spelar dumma inför anklagelserna om nyfascism. Det är väntat. Men när Göran Hägglund nu lämnar sin post som partiledare, ska Kristdemokraterna fortsätta spela med i det spelet?

Publicerad: 29 januari 2015, 11:54

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vilken riktning tar KD nu när partiledaren Göran Hägglund avgår?

Foto: Marc Femenia/TT


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaKristdemokraterna

Den 6 december förra året publicerade DN en debattartikel signerad Stefan Löfven och Magdalena Andersson. Medierna tog genast fasta på deras benämning av SD som nyfascister. Redan samma dag sade Richard Jomshof (nyligen vald till partisekreterare i SD) till Expressen att det var okunnigt och ovärdigt att stämpla mer än 800 000 väljare på det sättet. Men stopp ett tag: vem talade överhuvudtaget om några väljare? Hos vem låg egentligen det ovärdiga här? Jomshof drog en fuling - som slank igenom.

I uppföljningsartikeln, där bland andra Åsa Romson frågas ut, står Expressen för ytterligare förvirring. Nu frågar de om det inte är riskabelt att peka ut en miljon svenskar som nyfascister. Att sätta stämplar på väljare på det sättet är så klart något man bara inte gör, och hela premissen för frågan var absurd. Men också det slank genom.

Den 14 januari i år klev Göran Hägglund upp i riksdagens talarstol och frågade retoriskt sig själv, och Stefan Löfven, om folk som röstar på Sverigedemokraterna verkligen kan kallas nyfascister. Has it come to this?, suckade jag och säkert många med mig. Men lika tråkigt som Hägglunds nyvunna intresse för dessa ting, är det faktum att frågan ens ställdes. Vad hände?

I sin debattartikel var Löfven och Andersson glasklara med att SD som parti är att betrakta som nyfascistiskt. Men inte nog med att SD valde att bemöta artikeln som en personlig förolämpning - säkert effektivt då fascism för många är ett luddigt begrepp och i första hand förknippat med ridstövlar och massmöten - de satte också upp en mytbild om att det i själva verket var väljarna som förolämpats. Därmed vältrade de helt enkelt över frågan till vanliga medborgare, i stället för att stå upp för den ideologi man propagerat för och tycker sig företräda.

En sådan manöver, tillsammans med partiets otaliga brutna löften med den fällda budgeten, säger en del om hur de ser på valmanskåren. Och gör deras väljare till de i särklass sämst behandlade av det parti de röstat på.

Var då sammanblandningen mellan parti och väljare över efter Jomshofs dimridå? Nix. Här och var levde myten vidare, som ringar på vattnet. På luciadagen lyfter den liberale debattören Maxwell Mandela upp frågan på Nyheter24 under rubriken Inte alls trovärdigt att kalla SD:s väljare fascister. Dagen innan har en insändare publicerats i Motala & Vadstena Tidning, med frågan om SD-väljarna skulle ha något att göra med romerska centurioner eller Mussolinis eller Francos hejdukar. Från kommentarsfält hördes klagomål över vad de arma väljarna får utstå att kallas.

Delvis kan upprördheten förklaras av att den gamla fascismen, liksom nazismen, har en särskild relation till sitt epitet: I filmer som Inglourious Basterds ska soldaterna ut och döda nazister - i meningen tyska soldater som slogs under naziflagg trots att de kanske aldrig ens röstat. På samma sätt minner fascism på individuell nivå främst om någon sorts själlösa spelbrickor utan egen vilja. En sådan är väl för tusan inte jag?. Ideologin bakom ordet har tappats bort, vilket förstås är en fara i sig.

Lägg till ny- och det blir en än styvare uppgift att för den oinvigde visa på de tydliga ideologiska och historiska band som finns mellan dagens nya extremhöger i Europa.

Sedan december har det i alla fall varit ganska tyst om vad SD:s väljare är och inte är. Fram till den 14 januari. Men nu lämnar Göran Hägglund alltså över, och rimligtvis har vi då hört det sista ekot av myten. Ska vi säga så, KD?

Aron Lahti, journalist och debattör, genomgår Aftonbladets ledarskribentutbildning

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News