tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Försvar är inte militarism, Fi”

Unga Feministers oförmåga att skilja på militarism och försvar är precis den faktor som är oerhört riskabel för människors säkerhet. Men vi kommer att fortsätta försvara även dem som varken vill eller förstår.

Publicerad: 10 april 2017, 11:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten


Ämnen i artikeln:

Feministiskt initiativFörsvarspolitikFeminism

SLUTREPLIK. Efter tre veckor har jag äntligen fått svar av Unga Feminister gällande deras oroväckande och antifeministiska pacifism. Man kunde tro att min historielektion hade hjälpt dem komma ihåg den de fick i grundskolan, men så var icke fallet. Istället verkar de ha förväxlat ett viktigt begrepp med sin extrema ideologi.

Först och främst bör vi inte likställa militarism med militär intervention. Begreppet är i dag något förlegat, då det för tankarna till Japans fascistiska diktatur och Hitlers Tyskland. Militarismen innefattar upprustning, stark militärmakt och aggressiv utrikespolitik. Det är knappast något dagens moderna västliga demokratier har som ideologisk ledstjärna, och det är en snudd på hånfull jämförelse med vår egen försvarsmakts verksamhet.

Läs också: Unga Feminister – ”Militarismen är inte feministisk”

Unga Feministers oförmåga att skilja på militarism och försvar är precis den faktor som är oerhört riskabel för människors säkerhet. Givetvis ska varje land eller aktör i första hand undvika att använda militära medel om så är möjligt i en konflikt. Exempel på sådana internationella ”bestraffningar” är handelsembargon och ekonomiska sanktioner, men historien visar att det inte alltid räcker. Olyckligtvis finns det ondskefulla människor som vill beslagta vår hårt förvärvade frihet; den fred vi alla önskar.

Det är i det skeendet som diplomatin och framförallt Fi:s genussamtal inte räcker. Ett exempel är folkmordet i Rwanda som aldrig fick den hjälp som behövdes. Den hemska terrorattacken i Stockholm i fredags är ett annat exempel på att vi behöver uniformerade och beväpnade tjänsteman, även här i vårt lilla land. Det är då som vi inte ska vara rädda för att försvara friheten med våld och vapen om vi önskar att den mänskliga säkerheten säkerställs. 

Läs Linné Hyléns originalinlägg: ”Fi:s feminism är rent kvinnofientlig”

Därför är det oerhört skrämmande att Unga feminister tycks bortse från människors grundläggande behov av trygghet. Vi lever inte i en utopi där varje land är lika medvetet som ett hippt café på Söder. Tills dess kommer vi försvara det som är vårt, och såklart även er som varken vill eller förstår.

Linnea Hylén, student på Försvarshögskolan och ledamot i CUF:s internationella kommitté

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev