Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Försöken att stoppa SD har misslyckats

De politiker, debattörer och journalister som försökt stoppa Sverigedemokraternas framfart har misslyckats. Vi måste visa att vi respekterar deras väljare. Dialog förutsätter respekt och förutsättningen för att dessa väljare ska lyssna är att vi har en dialog med dem. Kommunikation kan vara ett mycket mer effektivt verktyg än konfrontation, replikerar Mikael Törnwall.

Publicerad: 16 december 2013, 11:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Flyktingmottagande

Det är dags att medge att vad som än varit taktiken för att möta Sverigedemokraterna så har den inte fungerat. I valet 2010 fick SD 5,7 procent av rösterna. Senaste SCB-mätningen pekar på att de kan få det dubbla i nästa års val. SD har goda möjligheter att bli det tredje största riksdagspartiet efter valet 2014. De politiker, debattörer och journalister som försökt stoppa Sverigedemokraternas framfart har misslyckats.

Det är mot den bakgrunden som den omstridda annonsen i Dagens Nyheter för debattboken Invandring och mörkläggning måste ses. Ryggmärgsreaktionen var att DN gjorde fel som tog in annonsen, och att denna tidning gjorde ännu mer fel när man tog in en debattartikel från bokens medförfattare Gunnar Sandelin (Dagens Samhälle 12 december).

Samma ryggmärgsreflex fick människor med goda avsikter att starta Facebook-grupper för att protestera mot att SD kom in i riksdagen 2010. Jag har aldrig förstått folk som tror att det är en bra taktik. Vi berättar för dem som röstade på partiet i valet 2010 och alla dem som kan tänka sig att rösta på dem nästa år att de är riktigt dåliga människor och att vi verkligen tycker illa om dem. Det är inget bra sätt att inleda en dialog.

Sverigedemokraterna bygger sina framgångar på ett utanförskap. Deras väljare känner att de inte hör hemma i den etablerade politiken, att de inte är välkomna där. Och de etablerade partierna gör allt vad de kan för att bekräfta den bilden. Samma ryggmärgsreflex ligger bakom viljan att tiga ihjäl SD. En inte ovanlig kommentar i samband med att SD gör bra ifrån sig i opinionsmätningarna är att invandrarfrågor diskuterats mycket av de andra partierna och att det skulle gynna det främlingsfientliga partiet.

Jag tror att det är precis tvärt om. Det är dags för en ny taktik mot Sverigedemokraterna. Vi måste visa att vi respekterar deras väljare. Dialog förutsätter respekt och förutsättningen för att denna grupp väljare ska lyssna till oss är att vi har en dialog med dem. Jag tror att kommunikation kan vara ett mycket mer effektivt verktyg än konfrontation.

Nästa steg är att erkänna att det faktiskt finns problem kring invandrare som inte enbart orsakats av svenskarna och det svenska samhället. Här blir det komplicerat. Den etablerade politiken har alltför länge blandat samman kritik mot till exempel hedersvåld eller mansdominansen i vissa kulturer med rasism och främlingsfientlighet. Själv ser jag ingen motsättning i att samtidigt slå fast att det inte är okej att inte ge sina döttrar samma chans som sönerna, och att vi behöver fler invandrare till Sverige. Det finns ingen motsättning mellan att vara för invandring och våga tala öppet om omskärelse av somaliska flickor.

För att göra bilden mer komplex måste vi också hantera de frågor som SD egentligen adresserar, utanförskap och arbetslöshet bland svenskar. SD lockar väljare bland grupper som tror att invandrare tar deras jobb. Socialdemokraterna och Moderaterna har inte kunnat övertyga de här grupperna om att de sitter på svaren kring arbetslösheten. Oppositionen och Alliansen kommer inte att kunna lösa arbetslösheten fram till valet 2014, men de måste i alla fall övertyga väljarna om att de har trovärdiga lösningar.

Jag föreställer mig att partiet har två typer av väljare. De rena rasisterna, och de är mycket svårare att nå, och så de som är oroliga för invandringen. De första ogillar invandring för att de är rasister, de senare för att de tror att invandrarna tar deras jobb och hotar deras välfärd. De senare är en grupp som är mycket lättare att vinna över.

Det här är en debatt som handlar mycket mer om känslor och mycket mindre om fakta. Vi vinner inte debatten genom att enbart peka på siffor och statistik, oavsett hur övertygande de är. Vi vinner debatten om vi kan få SD:s väljare att vilja lyssna. Vi vinner debatten genom att vi visar att vi förstår deras problem och livssituation. Det åstadkoms inte med konfrontation, utan genom att vi visar respekt och tar dem på allvar.

Jag råkar tro att vi behöver fler invandrare i Sverige, inte färre. Men jag är rädd att om vi inte kan ta debatten med Sverigedemokraterna så kommer de att bli Sveriges tredje största parti efter nästa val. Om utvecklingen i Danmark och Norge är en vägledning kan de mycket väl nå 15 procent eller mer år 2018. Då kommer vi att få ett mycket större politiskt tryck att stoppa invandringen i stället för att hitta konstruktiva lösningar. Det gynnar bara SD.

Mikael Törnwall, Författare och kommunikationskonsult Hill+Knowlton Strategies, tidigare journalist.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Flyktingmottagande

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev