måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Förslaget om skatt på ISK-konton borde aldrig lagts”

Publicerad: 20 september 2017, 11:00

– De skulle inte ha släppt fram Vänsterpartiets huvudlösa förslag om högre beskattning på ISK-konton, svarar Märta Stenevi (MP), kommunalråd i Malmö, på frågan om Magdalena Anderssons största budgetmisstag.

Ämnen i artikeln:

Budget 2018

Vad för slags budget är detta? Är den offensiv, passiv, försiktig, modig..?

– Det är en mycket offensiv klimatbudget - det är väldigt roligt att se hur stora satsningar det äntligen görs i frågor som diskuterats i åratal. Nu händer det. Klimatklivet, bonus-malus, stora pengar till våra hav och vatten, och inte minst kraftiga satsningar på kommunernas klimatarbete, där faktiskt det mesta konkreta arbetet sker.

Var i budgeten syns det att vi närmar oss ett valår?

– I de många reformerna, naturligtvis. Intressant är att skattetrycket trots satsningarna minskar, och att regeringen nu kan gå fram med ett viktigt vallöfte som flygskatt är fantastiskt oavsett var i mandatperioden vi befinner oss.

Om du fick omprioritera en budgetpost och lägga resurserna under den på ett annat politikområde - vilken förändring skulle du göra?

– Jag skulle kunna tänka mig att ta en miljard från försvaret och lägga på klimatet och välfärden. En viktig fråga för oss i kommunerna är kompetensförsörjningen, det behövs fler personal i skola, socialtjänst och äldreomsorg.

Magdalena Anderssons största misstag i denna budget är….?

– De skulle inte ha släppt fram Vänsterpartiets huvudlösa förslag om högre beskattning på ISK-konton. Att i brinnande högkonjunktur höja skatten på enskilda småsparare är enormt kontraproduktivt och slår helt fel.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev