Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Förslag om dataintrång och signalspaning duger inte

Förslagen att låta polisen begå dataintrång och utöka signalspaningen gör rättsväsendet beroende av att tekniska system bevaras osäkra för hela allmänheten. Polisiära åtgärder ska inte öka risken för identitetsstölder. Det är dags att börja prata om hur rättspolitiken påverkar samhället i stort.

Publicerad: 26 november 2015, 09:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi har en rätt att förvänta oss att våra politiska ledare föreslår åtgärder som ger oss förutsättningar att vara trygga. De nuvarande förslagen håller inte de måtten.

Foto: Anders Wiklund, TT


Ämnen i artikeln:

ExtremismInternetTerrorism

Under Navanethem Pilays tid som FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter utvecklade FN sin förståelse för internet. Ett av de viktigaste resultaten var insikten att rättspolitiska åtgärder, som hemliga tvångsmedel, kan leda till en teknisk utveckling som är missgynnsam för de mänskliga rättigheterna.

Det är typiskt att Stefan Löfven, i sitt tal till nationen efter terrorhotet, föreslår åtgärder som exemplifierar FN:s varningar så väl.

Polisiära dataintrång är inte främst dåliga för att de innebär övervakning av enskilda. De är dåliga för att de skapar negativa incitament för marknadens aktörer att skapa säkra IT-miljöer för alla.

En polistrojan måste, precis som trojaner som används för bankbedrägerier eller personuppgiftsstölder, utnyttja säkerhetsfel i datorprogram för att nästla sig in i offrets dator.

Då vi inte kan tvinga brottslingar och terrorister att använda särskilt osäkra webbläsare och operativsystem, blir polisen beroende av att kunna använda säkerhetsfel i datorprogram som används av hela allmänheten. Säkerhetshål som, om de inte åtgärdas, leder till att fler personer utsätts för bedrägeri.

Poliser världen över köper tjänster av en osäkerhetsindustri som missgynnar privatpersoners rätt till säkerhet i konsumentrelationer och i kontakter med myndigheter. Den kanadensiska gruppen Citizenlab uppskattar att osäkerhetsindustrin omsätter runt 52 miljarder dollar per år.

Osäkerhetsföretagen orsakar allt ifrån problem med internets grundläggande infrastruktur (som hur man vet att man kommit till rätt hemsida) till privatpersoners förtroende för vissa varumärken (till exempel genom att maskera trojanen som en populär webbläsare).

Både allmänheten och lagstiftaren har gjort det tydligt att polisen ska agera mot identitetsstölder. Polisiära dataintrång förutsätter i stället att polisen betalar osäkerhetsföretag för att stjäla identiteter.

Vi måste börja sätta rättspolitiken i ett större sammanhang, på samma sätt som FN gjort. Polisen behöver hitta arbetsmetoder som inte förutsätter att individer och företag får det sämre. Upprätthållandet av lag och ordning är så pass viktigt att vi vill att det ska göras rätt, inte bara på det sätt som för stunden känns enklast.

Sedan 1992 vet vi att det som skapar bra säkerhet i IT-miljöer är starka konsumenträttigheter. Starka konsumenträttigheter får företagen att lägga mindre pengar på mer effektiva åtgärder för att skydda individer i deras digitala liv.

Detta häpnadsväckande resultat gav upphov till ”säkerhetsekonomi”, en akademisk disciplin som utvecklats kraftigt sedan dess.

Politiken har i stället rört sig åt motsatt håll. I stället för att hjälpa företagen investera sina pengar väl, har lagstiftaren flyttat ansvaret för först säkerheten – och enligt förslagen snart också osäkerheten – till polisiära och militära myndigheter. Detta är dyrare för staten, dyrare för företagen och otryggare för allmänheten.

Individer har inte bara en rätt till privatliv och dataskydd. Vi har en rätt till säkerhet också. Vi har en rätt att förvänta oss att våra politiska ledare föreslår åtgärder som ger oss förutsättningar att vara trygga.

De nuvarande förslagen håller inte de måtten.

Amelia Andersdotter, ordförande Dataskydd.net

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ExtremismInternetTerrorism

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev