söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Förre SD-politikern frias för hets mot folkgrupp

Publicerad: 31 mars 2023, 07:06

Bertil Malmberg frias.

Foto: Björn Lindgren/TT

Högsta domstolen ändrar hovrättens dom och friar den tidigare sverigedemokratiske regionpolitikern Bertil Malmberg från ett åtal om hets mot folkgrupp. ”Den enda folkgrupp jag sagt något nedsättande om är svenska politiker”, säger han till DS.

Ämnen i artikeln:

Brottslighet

Dåvarande SD-företrädaren i Region Sörmland Bertil Malmberg åtalades i juni 2021 efter en kommentar under ett möte i regionfullmäktige i slutet av april samma år, då han hävdade att personer från Sydsudan har lägre intelligensnivå än andra människor.

– Jag är nöjd och glad. Det här handlar om yttrandefriheten som är en av de viktigaste rekvisiten för en demokrati, säger Bertil Malmberg till Dagens Samhälle efter den friande domen i Högsta domstolen.

Både tingsrätten och hovrätten dömde honom för hets mot folkgrupp. Påföljden blev dagsböter på sammanlagt 24 000 kronor.

Malmberg överklagade till Högsta domstolen med hänvisning till att hans syfte inte var att kränka eller nedvärdera personer från Sydsudan.

– Jag har blivit missuppfattad, jag hade inte för avsikt att säga något nedsättande om en folkgrupp. Den enda folkgrupp jag har sagt något nedsättande om är svenska politiker som är så korkade, säger han.

Enligt honom följde han ett manus och avbröts mitt i ett resonemang om arbetslösheten i regionen där han ville påpeka att personer från Sydsudan har svårt att få jobb i Sverige.

Han ångrar ändå att han tog upp intelligens i sitt anförande.

– Med efterklokhet borde jag inte ha nämnt IQ eftersom det är ett så känsligt ämne, säger Bertil Malmberg.

HD meddelade i oktober prövningstillstånd i målet, som enligt domstolen "väcker frågor om omfattningen av yttrandefriheten i politiska sammanhang".

Enligt tingsrätten och hovrätten kunde uttalandet inte tolkas på annat sätt än att sydsudaneser är mindre värda än andra folkgrupper.

HD kallar uttalandet "klart nedsättande", men anser att hänsyn måste tas till sammanhanget: en debatt i en politisk församling. Domstolen lyfter också att Bertil Malmberg hävdat att han med "intelligens" syftade på FN:s välståndsindex, vilket enligt HD får stöd i det manus han läst ifrån och lämnat in till domstolen.

"Mot denna bakgrund har uttalandet – trots att det var nedsättande för den utpekade gruppen – inte gått utöver vad som måste godtas inom ramen för en debatt i en politisk församling", skriver HD i domen.

Bertil Malmberg uteslöts från Sverigedemokraterna efter tingsrättsdomen. Han har inga planer på att återvända till politiken.

– Med ålderns rätt, jag fyllde 83 år i början av månaden, tycker jag att jag har gjort min politiska värnplikt efter tolv år i kommunen och regionen.

TT/DS

LÄS MER: SD-politiker dömdes för hets mot folkgrupp – nu tar HD upp fallet

LÄS MER: SD-politiker åtalas för hets mot folkgrupp

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev