Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Förpassa hederskulturen tillbaka till medeltiden”

Publicerad: 29 december 2017, 16:47

Årets tredje mest lästa debattartikel skrevs av Gulan Avci och Lotta Edholm, Liberalerna och manade till handling mot förortens moralpoliser.


I april publicerades en granskning i TV4:s Kalla fakta som visade hur självpåtagna moralpoliser i Stockholms förorter begränsade kvinnors liv och hur strikt påbjudna normer bland annat innebar att könssegregering drabbar unga tjejer i deras vardag. Årets tredje mest lästa debattartikel – Sluta dalta med män som hatar kvinnor - på Dagens Samhälle handlade om detta avslöjande och skrevs av Gulan Avci & Lotta Edholm, Liberalerna.

– Blev ni chockade av avslöjandet i Kalla Fakta i april, eller var ni medvetna om att det ser ut så här?

Naturligtvis var TV4:s bilder väldigt starka och starkt berörande, det var det som fick oss att skriva texten. Men det var tyvärr ingen överraskning för oss att det på sina håll finns mycket stora problem med de parallellsamhällen som vi skriver om, med ett mycket starkt kvinnoförtryck som begränsar livet för tjejer och kvinnor. Vi båda har jobbat med frågan i många år och är väl insatta i problematiken. Det vi förvånades av var att det var så systematiskt utbrett i skolan, som trots allt är en verksamhet som är tvungen att följa svensk lagstiftning och inte göra skillnad på barn utifrån deras kön.

– Vilket ansvar har Liberalerna, som ju ändå styrt både i Stockholm och i landet under den tid då detta har växt fram, för att utvecklingen inte har kunnat stävjas?

Alla har ett delat ansvar för att Sverige inte har hanterat frågorna om jämställdhet kontra hedersförtryck med tillräcklig emfas. Frågan har varit infekterad på flera håll, inte minst till vänster. I majoritet i Stadshuset så tog jag (Lotta) initiativ till den första kartläggningen av hedersförtryck i Stockholms stad, som visade att var tionde 15-årig flicka i Stockholm och fyra procent av pojkarna då levde med under hedersförtryck som hårt begränsade deras liv. Efter det startade vi resurscentret Origo som jobbar både mot unga men även till professionella i till exempel skolan. Det gjordes även en kraftsamling mellan skolan och socialtjänsten. Vi måste dock konstatera att det sannolikt ser värre ut nu, med utanförskapsområden där parallella normsystem cementeras. Åtgärder behövs på flera områden, både vad gäller att sätta åt våldsverkare, men även med en betydligt skarpare kontroll av skolor, liksom att Skolinspektionen måste dra in tillstånden för skolor som inte sköter sig.

– Är det en form av assimilering att överge hederskulturen?

Nej, att förpassa hederskulturen tillbaka till medeltiden där den hör hemma handlar inte om assimilering, utan om mänskliga rättigheter och svensk lagstiftning. Vi liberaler bejakar ett pluralistiskt samhälle där olika kulturer möter varandra, men där kulturella och religiösa sedvänjor som kränker människors rätt till ett fritt liv aldrig kan accepteras.

– Om ni fick bestämma en politisk motståndares nyårslöfte inför valåret, vem skulle lova vad?

■ Att Gudrun Schyman lovar att sluta blunda för hederskulturen
■ Att Jonas Sjöstedt lovar att slopa näringsförbudet för kvinnor i välfärdssektorn
■ Att Paula Bieler lovar att hålla tassarna borta från aborträtten

– Och vad lovar ni själva?

Vi lovar att aldrig svika vår kamp för att alla flickor och kvinnor oavsett bakgrund, ska ha samma rättigheter som vi själva har.

Sanna Rayman

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev