Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

För oss företagare är vinst något mycket fint

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) använder olika retoriska grepp för att svartmåla privata välfärdsföretag – som att kalla vinst för stöld. Men för oss företagare är vinst ett kvitto på att ha lyckats kombinera nöjda kunder med ett överskott, skriver entreprenören Dan Olofsson.

Publicerad: 12 juni 2018, 07:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Shekarabi – en skicklig retoriker som förvrider verkligheten.

Foto: Rickard Kilström


Ämnen i artikeln:

Vinster i välfärdenArdalan ShekarabiSocialdemokraterna

Efter förlusten i riksdagen nyligen påbörjar nu S en ny kampanj kring vinster i välfärden. Den behöver mötas av en granskning av deras retorik.

Ansvarig minister Ardalan Shekarabi (S) använder olika retoriska grepp för att svartmåla privata välfärdsföretag. Han började med att kalla vinst för stöld. För oss företagare är vinst något mycket fint. Det är ett kvitto på att vi långsiktigt lyckats kombinera nöjda kunder med ett överskott så verksamheten kan utvecklas.

Det senaste från Shekarabi är att skattepengar ”läcker” om privata företag tillåts göra vinst. Om ett privat företag får samma ersättning som en offentlig leverantör så läcker det skattepengar om den privata får göra uppdraget. Flyttas uppdraget till en offentlig leverantör får vi skattebetalare betala lika mycket, men då uppstår enligt Shekarabi inget läckage. Detta är självfallet nonsens.

Trots år av utredningar har inte Shekarabi någon gång kunnat visa att de privata i snitt levererar sämre kvalitet för varje använd skattekrona än de offentliga. Det enda han kommer med är enstaka anekdoter utan relevans för helheten.

Jag vill lyfta fram en mycket intressant skillnad mellan vinst och förlust. Vinst skapar resurser för framtiden medan förluster är förbrukade resurser. Alltså borde vinst vara något positivt och förluster något negativt. Dock gäller det omvända för Shekarabi. Vinst är hemskt men förluster i offentlig verksamhet ignoreras.

Förlusterna medför att vi skattebetalare får skjuta till ytterligare medel utöver det som erhålls genom den gängse prissättning som också gäller för de privata. Enligt Konkurrensverket går 48 procent av alla offentligt drivna vårdcentraler med förlust och de kräver extra förlusttäckning när året är slut.

Vinsterna i de privata företagen används till:

Skatt: På rörelseresultatet avgår 22 procent i bolagsskatt vilket ger nya medel till välfärdssatsningar.
Trygghet: Privata företag har som regel inga garanterade intäkter kommande år och behöver därför överskott för att bygga reserver och öka tryggheten i jobben. De privata får inte som de offentliga förlusttäckning av oss skattebetalare.
Utveckling: Ett välskött företag behöver överskott för att kunna investera och utveckla verksamheten. Med förluster skapas inga sådana resurser.
Attrahera kapital: Ska man kunna attrahera kapital för att bygga upp en verksamhet måste man också ge avkastning till dem som investerat annars får ett privat företag inte tillgång till dessa resurser.

Den privata välfärdsbranschens rörelsemarginal om cirka fem procent av omsättningen är måttlig och ansvarsfull och något som behövs för trygghet och utveckling. Att öka kostnaderna några procent och därmed eliminera vinsterna tar bort avgörande resurser för framtida utveckling och det leder till att de flesta företagen över tid avvecklas. Slutstationen om ett offentligt monopol styrda av politiker flyttar makten från oss medborgare att göra våra egna val till några få politiker som av någon outgrundlig anledning tror sig veta bättre vad som passar just för oss än vad vi själva gör.

Med Ardalans Shekarabis märkliga syn ska man blunda och acceptera de läckage som förluster ger i det offentliga, medan för verksamheten värdefulla överskott i det privata ska ses som stöld. Så kan en skicklig retoriker förvrida verkligheten och detta behöver synliggöras.

Att ta bort de väl fungerande privata välfärdsföretagen med 230 000 anställda samtidigt som sjukvårdsköerna ökar och pensionsavgångarna är stora är ett mycket ansvarslöst agerande.

Dan Olofsson, entreprenör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev