Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Folkpartiet erövrar jumboplatsen

Publicerad: 19 januari 2015, 13:14

Jan Björklunds Folkparti har förlorat en hel del av väljarnas stöd sedan valet.

I dagens mätning från Schibstedkoncernens opinionstjänst Inizio är det mest notabla att Folkpartiet bara får 3,5 procent. I DS Poll of polls ändras rangordningen: FP är nu det parti som gått sämst sedan valdagen.


När DS Poll of polls – baserat på 9 275 intervjuer – justeras för Inizios nya opinionssiffror ökar också blockskillnaden till de rödgrönas fördel. Det är S som lyfter vänsterblocket.

Socialdemokraterna stiger något jämfört med valet och har 31,8 procent. V har däremot tappat sin lilla uppgång och ligger på valresultatet medan MP fortfarande harvar i bottenskiktet. FP har dock tagit MP:s jumboplats som sämsta parti.

KD, som börjat profilera sig i invandringsfrågan, ökar sedan en tid.

Sverigedemokraterna, där det spekuleras om maktkamp i partiledningen, får 14,7 procent i DS Poll of polls och ligger rätt stabilt strax under 15 procent.

SD är det hittills enda parti som har en signifikant uppgång i DS Poll of polls. Signifikanta nedgångar sedan valdagen har KD, MP och FP.

På blocknivå har avståndet ökat till 4,8 procentenheter procent till de rödgrönas fördel. Det är dock ingen signifikant skillnad jämfört med valresultatet.

Dagens Samhälles Poll of Polls är en viktad sammanställning av konsensusopinionen i Sverige just nu. Den senaste uppdateringen hittar du här.

Mats Edman, chefredaktör Dagens Samhälle

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News