Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Folkpartiet är alltför räddhågset

Folkpartiet är alltför räddhågset och opinionsstyrt, menar Telason Getachew, som förespråkar en ny inriktning bortom kravliberaler och socialliberaler. Ska FP dö som ett folkparti eller möta framtiden som ett renodlat liberalt parti?

Publicerad: 25 september 2015, 04:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vad har FP tjänat på Björklunds ledarskap, frågar sig initiativtagaren till nätverket Birgitta Ohlsson som partiledare för Folkpartiet.


Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeLiberalismLiberalerna

Under veckorna som gått har världen på allvar fått se vad Fort Europa leder till. Den europeiska hanteringen av en flyktingkris som nu har pågått under fem år har lämnat efter sig tusentals döda på Medelhavets botten. Medierna har rapporterat om och om igen om drunkningar och förlisningar. Få har protesterat – och politikerna har velat fortsätta byggandet av Fort Europa.

Jan Björklund och andra folkpartister gjorde utspel om tillfälliga uppehållstillstånd. I Turkiet spolades den treåriga Alan Kurdis kropp upp på en turistrand. Bilden av den livlösa Alan Kurdi gav flyktingkrisen ett ansikte. Folk kände igen sig. De kanske själva hade barn, de kanske själva hade småsyskon. Kanske kände de barn i Alans ålder. Varför han och inte deras barn, eller deras syskon eller deras bekantas barn? Varför ska samhället tolerera att just Alan ska spolas upp på en turiststrand där de kanske själva en gång solat och badat med sina egna treåringar?

Kanske var det sådana tankegångar som gick hos de många som sedan bestämde sig för att gå ut och demonstrera för ett större flyktingmottagande? Eller var det möjligen dessa tankegångar som gick hos Jan Björklund när han bestämde sig för att skriva en debattartikel?

I artikeln lade Jan Björklund och Cecilia Wikström fyra konkreta förslag:

■ Fler lagliga vägar in till Europa. Argumentet är att fler lagliga vägar är det moraliskt riktiga då de som flyr gör detta med livet som insats. Sekundärt skulle fler lagliga vägar sätta käppar i hjulet för flyktingsmugglarna.
■ Möjliggör för EU:s gränsmyndighet Frontex att bedriva effektiv livräddning. Kravet är att fler länder ska ställa upp med resurser och logistik.
■ Inför nya regler som gör att personer ifrån Västra Balkan som av ogrundade skäl söker asyl – när de egentligen vill komma till Sverige för att arbeta – ska hänvisas till någon form av arbetsvisum likt USA:s green card.
■ Öka Sveriges mottagande av kvotflyktingar kraftigt, från 1900 till 4000- 5000 personer

Förslagen är bra, delvis bättre än de som tidigare lagts fram av Björklund. Men de är otillräckliga ifrån ett parti som kallar sig liberalt.

Folkpartiet Liberalerna är ett räddhågset parti, mycket räddhågset. Man känner hellre efter åt vilket håll vinden blåser än att stämma av med sin liberala kompass. Detta är dock inte konstigt med tanke på partiledaren inte förefaller drivas av liberala principer utan snarare verkar drivas enbart av realpolitik – åtminstone om man ska tro före detta KD-ledaren Göran Hägglund, som har beskrivit Björklund på följande sätt:

”Han är en otroligt skicklig politiker, men beredd att byta kurs om han känner att ”det här klarar vi inte av att försvara”. Han manövrerar skickligt, på ett sätt där avsikten är att det egna partiet ska gynnas.”

Om Hägglunds skildring stämmer kan man fråga sig vad Folkpartiet tjänat på Björklunds ledarskap? Tidigare utspel ifrån honom har gått i kravliberalismens tecken, men vad har egentligen kravliberalismen tillfört?

Problemet med Folkpartiet är att det enbart existerar två falanger inom partiet; Kravliberalerna och Socialliberalerna. Ingen av falangerna har lyckats öka partiets siffror under de senaste sju riksdagsvalen borträknat 2002.

Det är dags för en ny liberal inriktning, för opinionsmässigt ligger FP vid riskgränsen. Frågan är om man vill dö som ett folkparti eller om man vill möta framtiden som ett renodlat liberalt parti?

Telason Getachew, initiativtagare till nätverket Birgitta Ohlsson som partiledare för Folkpartiet, medlem i LUF samt nyhetschef på Frihetssmedjan

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News