Demokrati
Folkets hus inte det minsta förlegat
I ett alltmer segregerat Sverige arbetar vi för att skapa ett samhälle där alla känner att de är välkomna och värdefulla. Folkets hus skapar mötesplatser som bidrar till sammanhållning, engagemang och glädje.
Publicerad: 9 april 2015, 11:04
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Folkets hus har en viktig roll även i dagens samhälle. Här Folkets hus i Skoghall. Foto: Christer Nilsson
REPLIK. Bengt Olof Dike skriver i sin artikel i Dagens Samhälle 7 april att Folkets hus-epoken är förlegad. Ett påstående som inte är särskilt väl förankrat i verkligheten. Varje dag året om samlas människor i våra mötesplatser för att ta del av kulturupplevelser, låna en bok på biblioteket, gå på skolbio, träffa sin lokala förening, dreja, måla och mycket annat. Mötesplatser som bidrar till sammanhållning, engagemang och glädje.
Folkets Hus och Parker driver sedan 2014 ett långsiktigt arbete för att skapa nya mötesplatser i socioekonomiskt utsatta områden där de i dag saknas, samtidigt som många grupper ropar efter en lokal att vara i och få driva sin egen verksamhet i. Tack vare vår långa erfarenhet av att skapa mötesplatser kan vi vara ett stöd för nätverk, grupperingar och nybildade föreningar som driver frågan om en egen mötesplats. I ett alltmer segregerat Sverige arbetar vi för att skapa ett samhälle där alla känner att de är välkomna och värdefulla.
Våra mötesplatser är föreningsdrivna vilket betyder att det är lokalsamhällets medborgare som utformar och bestämmer vad husen ska rymma, en garanti att verksamheten är lokalt förankrad och styrd av dem som ska använda den och ha glädje av den. Att mötesplatserna är förenings- och ideellt drivna innebär också att de är mycket billigare i drift än om de drivs i kommunal regi.
De arbetsinsatser som genomförs inom civilsamhället går inte fullt ut att mäta i ekonomisk omsättning eftersom stora delar utförs genom ideellt arbete. Våra mötesplatser är vid sidan av allt annat de bidrar med också mycket kostnadseffektiva. Säg mig den kommun som kan driva ett medborgar- och kulturhus för 2 000 kronor om dagen?
En mycket oroande utveckling är dock att vi sedan 20 år tillbaka ser ett kraftigt minskat stöd till föreningslivet, folkbildning och samlingslokaler, vilket är ett hot mot ett starkt civilsamhälle. Ett starkt civilsamhälle ger engagerade och bildade medborgare som känner egenmakt och som vågar tro på sin egen förmåga och sin egen framtid.
Det tycker vi inte är det minsta förlegat, utan tvärtom något Folkets Hus och Parker vill fortsätta bidra till och vara en del av.
Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.