tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Följ de kommunala valen med Dagens Samhälle

Publicerad: 11 september 2022, 15:07

Foto: Bildbyrån

Följ Dagens Samhälles bevakning av valet 2022. Här är alla de senaste siffrorna för kommunerna, regionerna och riksdagen.

Ämnen i artikeln:

Val 2022ToppnyheterPolitik

R


 

 

Måndag 11.26.

Louise Erixon tar av hälsoskäl en paus från sitt politiska arbete, skriver hon på Facebook. Hon är kommunstyrelsens ordförande och ansikte utåt för Sverigedemokraterna i Sölvesborg, där SD gör ett succéval och landar på 38,9 procent med tio av elva distrikt räknade. Socialdemokraterna blir näst störst med 28,7.

”Valrörelsen har varit otroligt tuff för många valarbetare runt om i landet. Jag är en av dem som slitit över min förmåga och gjort allt för valseger, på alla nivåer. För mig har detta dock tagit ut sin rätt och jag kommer nu att behöva lite tid för att återfå styr på tillvaron. Tills vidare lämnar jag över till mina kollegor i SD Sölvesborg att hålla flaggan i topp.”

 

Måndag 08.18

Nyans ser ut att missa Malmö kommunfullmäktige 

Nyans ligger på 2,9 procent i Malmös kommunalval, med 209 av 212 distrikt räknade. Det visar preliminära siffror från Valmyndigheten.

Partiet låg under delar av söndagen precis på spärren – 3 procent – som krävs för att ta en plats. 

Nyans valrörelse har kantats av skandaler. Sydsvenskan har avslöjat att partiets kandidater i Skåne spridit konspirationsteorier och hat mot judar och shiamuslimer.  

 

Måndag 06.34

Norrbottens sjukvårdsparti rasar

Sjukvårdspartiet i Norrbotten sjunker som en sten i årets val och backar med 25 procentenheter. En liknande trend syns i flera regioner – men i Västernorrland dubblerar sjukvårdspartiet sitt stöd. Läs mer här.

 

Måndag 01.04

Dött lopp mellan blocken i Göteborg

I Göteborg imploderar det lokala partiet Demokraterna, med ett ras till drygt 6 procent med 382 av 411 valdistrikt räknade, enligt Valmyndigheten. Vem som tar över i rikets andra stad är dock oklart då varken den rödgröna sidan eller allianspartierna får egen majoritet.

– Vi har nu en situation där de rödgröna inte har egen majoritet och det finns alla möjligheter för alliansstyret att fortsätta, säger Axel Josefsson, moderat ordförande i Göteborgs kommunstyrelse, till SVT.


Måndag 01.04

Det lutar åt maktskifte i Stockholm 

I Stockholmsvalet ser det ut att bli maktskifte i kommunen. Socialdemokraterna sticker ut med ett tydligt lyft jämfört med 2018 – när 440 av 598 distrikt hade räknats.

Moderaterna hade backat, medan Vänsterpartiet ser ut att förbättra sitt stöd.

Efter valet 2018 tog allianspartierna i Stockholm över styret, med stöd från Miljöpartiet. Inför valet 2022 är det oklart hur Miljöpartiet ställer sig.


Måndag 00.53

Valrysare i riksdagen avgörs först på onsdag

Högerblocket leder med minsta möjliga marginal när nästan alla valdistrikt har räknats. Ett preliminärt valresultat är klart tidigast på onsdag då utlandsröster och sena förtidsröster räknats, uppger Valmyndigheten för TT.


Söndag 23.53

Partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel delade ut valmaterial på Rosengård i Malmö i helgen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Nyans närmar sig kommunfullmäktige i Malmö

I Malmö verkar partiet Nyans liggar nära att ta sig in i kommunfullmäktige.

Med 195 av 212 valdistrikt räknade får Nyans 3 procent i Malmövalet. Partiet klarar därmed precis spärren och får om resultatet står sig två mandat i fullmäktige i Malmö, enligt preliminära siffror från Valmyndigheten.

Nykomlingen – som enligt en granskning gjord av tidningarna HD och Sydsvenskan spridit hat mot judar och shiamuslimer under sin kampanj – verkar dock inte rucka på Malmös S+L-styre.

Söndag 23.03

Trendbrott när valdeltagandet sjunker

– Många väljare har tyckt det har varit svårt, så att man helt enkelt inte är med, säger statsvetarprofessor Henrik Ekengren Oscarsson i SVT:s valvaka, och pekar på undersökningar som har gjorts.

Valdeltagandet ser ut att hamna kring 83 procent. Men det är bara preliminärt. Helt klart blir det först när de sena förtidsrösterna och utlandsrösterna har räknats.

Vid förra valet blev valdeltagande 87 procent. Valet 2014 landade siffran på 85,8 procent. På valkvällen visar de preliminära uppgifterna på knappt 81 procent, men den brukar lyfta när de sena rösterna trillar in.

– Min gissning är att det landar runt 83 procent, säger Henrik Ekengren Oscarsson.


Söndag 22.33

Tidiga siffror visar på framgång för Nyans

Nu börjar röster till kommunfullmäktige och regionfullmäktige trilla in. I ett tidigt skede har Partiet Nyans nått framgång på vissa ställen i Sverige. 

I kommunvalet i Göteborg har hittills 37 distrikt räknats – där har Nyans fått 3,2 procent. I regionvalet är bara två distrikt räknade, i detta tidiga skede har Nyans 13,6 procent. 

I kommunvalet i Malmö har partiet 6 procent av rösterna än så länge.

Söndag 22.30

Kö vid vallokal i Stockholm två timmar efter stängning

Vid 22-tiden är det fortfarande kö vid vallokalen på Stockholms centralstation, trots att den stängde klockan 20.00, rapporterar SVT Nyheter. 

 

Söndag 21.45

Köer en timme efter stängning i Uppsala

Vallokalerna skulle egentligen ha stängt klockan 20 på söndagen – men över en timme senare köade väljare fortfarande för att få rösta i bland annat Uppsala, rapporterar SVT Uppsala. Valmyndigheten meddelade tidigare under kvällen att alla som hade ställt sig i kö kommer att få lägga sin röst – vissa vallokaler kan komma att ha öppet ända fram till klockan 22, rapporterar TV4. 

 

Söndag 20.45

Även i Göteborg försvinner valsedlar

Göteborgs stad har fått in rapporter från politiska företrädare och röstmottagare om försvunna med valsedlar. Frida Nowotny, valchef i Göteborgs stad, berättar att valsedlar försvunnit under dagen.

– Det har varit mycket omflyttningar, folk har tagit valsedlar och det har varit allmänt rörigt, säger hon.

Nowotny menar att problemet med valsedlar har blivit värre detta valet.

– Den nya lagstiftningen innebär att man tar valsedlar avskärmat, det ger tillfälle till att flytta runt på dem, säger hon. 

Hon upplever att valsedelssystemet är bristfälligt och att det innebär ett demokratiskt problem. 

– Det är svårt för valadministrationen, partierna och väljarna. Det är ett system som skapar problem. 

 

Söndag 20.15

SVT: Mycket jämnt mellan blocken

Enligt Sveriges Televisions valundersökning är det mycket jämnt mellan regeringsalternativen. S, MP, V och C får i undersökningen 49,8 procent, 0,6 procentenheter mer än M, KD, L och SD, som får 49,2. Det skulle innebära att Magdalena Anderssons regeringsalternativ får 176 mandat och Ulf Kristerssons regeringsalternativ får 173 mandat.

I undersökningen blir Sverigedemokraterna större (20,5 procent) än Moderaterna (18,8 procent).

SVT:s undersökning bygger på en anonym enkät till över 11 000 väljare och brukar ligga nära (0,5-1 procent i från) det slutgiltiga valresultatet. Undersökningen har gjorts sedan 1991 och utförs i år vid 105 vallokaler på valdagen och 55 lokaler för förtidsröstning.

I Sölvesborg är första reaktionerna från Socialdemokraternas och Sverigedemokraternas lokala valvakor optimistiska. Hos Moderaterna i Göteborg är det inledningsvis låg stämning medan Miljöpartiet i samma stad ser ljusare på resultatet. I Luleå får Miljöpartiet applåder på S-vakan

 

Söndag 20.00

Selberg: ”Valsedlar saknas i Kiruna”

Gunnar Selberg (C), kommunstyrelsens ordförande i Kiruna, slår för Sameradion larm om att valsedlar har saknats i vallokaler på orten. Selberg, som nyligen intervjuades om sitt uppdrag av Dagens Samhälle, uppger att han från väljare fått uppgifter om att det fattats valsedlar i två olika vallokaler i Kiruna.

– Det går inte att förklara hur allvarligt detta är, det sätter demokratin ur spel, säger han till Dagens Samhälle.

Thore Johansson (C), ordförande i valnämnden, kan inte bekräfta uppgifterna men har fått samma indikationer. Han säger till Sameradion:

”Någon har tydligen otillbörligen varit och tagit bort vissa partiers röstsedlar”, säger Johansson.

LÄS MER: Gunnar Selberg: ”Jag har aldrig haft ett så tråkigt jobb”

 

Söndag 19.50

TV4: Knapp ledning för rödgröna

De rödgröna får 50,6 procent av rösterna, visar TV4:s valdagsundersökning.

Liberalerna får 4,9 procent, KD får 5,8 procent, Moderaterna får 16,9 procent och Sverigedemokraterna får 21,3 procent, det vill säga 48,0 procent.

Valdagsundersökningen är en opinionsmätning som görs på valdagen. 4000 är tillfrågade.

 

Söndag 19.00

Problem med stulna valsedlar i Oskarshamn

I Oskarshamn är det inte bara problem med långa köer, allt fler valsedlar har även blivit stulna, rapporterar Barometern. 

– Att folk plockar bort eller gömmer undan valsedlar från olika partier har vi inte varit med om i samma utsträckning vid tidigare val, säger Anders Österman, ordförande i valnämnden, till Barometern OT. 

Att allt fler valsedlar har kunnat stjälas beror bland annat på de nya skärmarna kring valsedlarna, som gör det lättare att plocka valsedlarna utan att upptäckas. 

För Helen Bolling fanns inte valsedlar från alla partier när hon skulle rösta.

– När jag efterfrågade valsedlarna blev jag först ifrågasatt och sedan ropade valarbetarna flera gånger ut namnet på det parti som saknades över hela vallokalen och pekade på mig. Jag reagerade väldigt starkt på det som hände. Att inte behöva skylta med vilket parti som du röstar på är en grundlagsskyddad rättighet och här bröt man mot den lagen, säger Helene Bolling till Barometern OT.

 

Söndag 17.00

Uppgifter: Nyans kampanjade – väktare tillkallats

Under valdagen stod företrädare för Partiet Nyans utanför en vallokal i Rosengård och kampanjande, rapporterar Sydsvenskan. Partiföreträdare stod med flaggor i närheten av lokalen, vilket inte är tillåtet. Strax därefter blev de tillsagda att plocka undan flaggor och annat kampanjmaterial. 

– Ronderande väktare har ryckt ut på några vallokaler där man har upplevt att partirepresentanter har kommit för nära väljarna, säger Daniel Olsson, valchef i Malmö Stad, till Sydsvenskan.

Partiet Nyans kontaktades av DS och svarade med en hänvisning till ett Facebookinlägg från partiets ordförande, Mikail Yüksel. I inlägget nekar han till att de brutit mot reglerna. 

LÄS MER: Statsvetare om Nyans: ”Det blir platt fall”  

 

Söndag 16.00

Luleå Energi Arena har tagit emot flest förtidsröster i hela Sverige

I år har intresset för att förtidsrösta varit högt, och antalet tros bli rekordstort. Luleå Energi Arena har tagit emot flest förtidsröster i hela landet, rapporterar SVT Nyheter. 

Hittills har 2 872 381 förtidsröstat. På Luleå Energi Arena har 15 613 förtidsröster mottagits.

– Otroligt överraskande. Vi har en lokal som ligger centralt och alla väljare i Luleå har fått den som förslag eftersom den har mest generösa öppettider. Men många andra kommuner har det också så, säger Inger Fältros Lundgren, valsamordnare på Luleå kommun, till SVT Nyheter.



Söndag 10.00

Köer i Nacka

Vid tiotiden på förmiddagen började köerna ringla sig långa ut mot entrén i Skuru skolas lokaler i Nacka, där statsminister Magdalena Andersson på förmiddagen avlade sin röst.



Söndag 08.00 

Stängt i Göteborg

Vallokalen på Lindholmen i Göteborg kunde inte öppna klockan åtta på morgonen då man inte kom åt valmaterialet.

– Materialet har varit inlåst i ett utrymme. Man har inte kunnat få ut det i tid. Det är allt material som man behöver för att kunna genomföra valet. Skärmar, urna, valsedlar, kuvert, säger Frida Nowotny, valchef på Göteborgs stad, till Aftonbladet.

Vallokalen kunde öppna ungefär en timme efter utsatt tid och Frida Nowotny hoppas att det inte påverkat någon som tänkt rösta.

– Om någon som tänkt rösta gått hem på grund av det här hoppas jag de går tillbaka under dagen igen.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev