Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Flyktingtak oförenligt med liberala värderingar

Det är glädjande att partiledaren Jan Björklund tar avstånd från idén om att sätta ett tak för invandringen. Utspelet är inte förankrat i partiet och är inte förenligt med liberala värderingar. Folkpartiet bör i stället fokusera på att underlätta för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden. Och där finns en rad saker att göra.

Publicerad: 9 februari 2015, 09:26

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeFlyktingpolitikLiberalerna

Folkpartiet Liberalerna har alltid varit emot skärpta krav för anhöriginvandring med argument att man inte ville splittra familjer och att det inte var en bra start för nyanlända i Sverige.

Rätten att söka asyl får inte inskränkas och måste vara individuell. Jag är därför emot att sätta ett tak på invandringen till Sverige (DN 3/2) som en del av mina partikamrater vill ska gälla. Att FP just nu debatterar en av Sveriges stora utmaningar är inte alls fel. Problemet och felet är att en del av FP:s företrädare kommer med en del utspel som de varken förankrat i partiet eller har stöd för i partiets grundideologi och de liberala värderingarna.

I DN-artikeln skriver fyra folkpartister: ”Åtgärder krävs nu. Inget annat land tar emot så många invandrare som Sverige, sett till folkmängden. Samhället vill väl, men saknar redskapen för att hantera läget. Vi föreslår därför en överenskommelse om att sätta ett tak för invandringen beroende på kommunernas möjligheter att ta emot flyktingar”.

Vi ska vara stolta över att Sverige tar emot så många flyktingar och fokus måste i stället vara på vilka åtgärder som ska vidtas för att nyanlända snabbare ska komma in i arbete. Lösningen är inte att sätta tak utan det som behövs är nödvändiga strukturförändringar för mottagandet, för annars skulle Sverige inte ens klara av ett bra mottagande även om taket skulle sänkas till den nivå som SD kräver.

Det är mycket oroväckande att se hur den socialdemokratiskt ledda regeringen kommer att hantera frågor rörande migration och integration de kommande tre åren. Som första åtgärd plockade regeringen bort integrationsministerns portfölj och trodde kanske att problemen kommer att vara borta i och med det.

Regeringen är helt tyst och passiv trots vetskap om att uppemot 100 000 människor ska komma hit varje år. Hur blir det med bostäder, vårdcentraler och skolor? Vilka åtgärder tänker regeringen vidta för att ordna med jobb för dessa?

Frågorna är många och vi saknar svar från regeringens sida. Att justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tillsammans med ett par ministerkollegor häromdagen skrev på DN Debatt om vikten av att övertyga övriga EU-länder att ta sin del av ansvaret för de ökande flyktingströmmarna löser inga problem här hemma.

Häromdagen skrev jag i UNT om att jag skäms över Folkpartiets utspel de senaste dagarna vad gäller integration och att det inte var trovärdigt av partiet att komma med en del kontroversiella förslag och utspel som i stort går emot vad partiet har hävdat och gjort under åtta år i regeringsställning och med just ansvar för integrationen. Att en del FP-företrädare går ut och kräver tak, inger ingen trovärdighet särskilt som de var tysta under åtta år som partiet varit i regeringsställning.

Var höll de hus? Jag är glad över att partiledaren Jan Björklund tydligt har avvisat kravet på tak för asylsökande. Språk och arbete är två viktiga faktorer för en lyckad integration. I dag väntar asylsökande och nyanlända i  månader utan möjlighet till språkundervisning. Utan språk och utan bostad är det inte rimligt att få något arbete. FP:s utspel och påståendet att vi gör detta för att stärka arbetslinjen stämmer inte med verkligheten.

Folkpartiet borde i stället fokusera på att underlätta för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden och försörja sig. För att nå dit måste samhället vidta många åtgärder, bland annat:

1. Underlätta för arbetsgivarna att anställa personer med invandrarbakgrund genom till exempel skattelättnader

2. En bra bostadspolitik och fler byggnationer genom enklare regler för att bygga

3. Öppna för statligt ägda förläggningar

4. Erbjuda språkundervisning från första dagen

5. Se till att validering av utländsk examina och yrkeskompetens blir klar inom högst tre månader

6. Reformera las och underlätta för nyanlända att få anställning med lägre ingångslöner

Det är på tiden att FP tänker om och tänker rätt.

Ismail Kamil, fd riksdagsledamot (FP) med ansvar för integrationspolitik 2010-2014

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev