Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Flera politiker lämnar efter kopplingar till mc-gäng

Publicerad: 30 augusti 2022, 12:54

Efter avslöjanden om kopplingar till Hells Angels väljer nu flera kommun- och regionpolitiker att lämna sina poster. Arkivbild.

Foto: Berit Roald

Två kristdemokrater och en socialdemokrat lämnar sina poster i kommuner och regioner efter avslöjanden om kopplingar till kriminella mc-gäng.


Ämnen i artikeln:

Val 2022BrottSenaste nytt

Det var på måndagen som Expressen i samarbete med Acta Publica avslöjade att 64 politiker med koppling till kriminella mc-gäng kandiderar i årets val. Nu får avslöjandet konsekvenser i form av att flera politiker lämnar sina uppdrag. 

En av dessa är Magnus Engström (KD) i Linköping. Han lämnar sin plats i fullmäktige samt posten som ordförande för det kommunala fastighetsbolaget Lejonfastigheter, rapporterar Expressen. Enligt uppgifterna i granskningen har han genom mc-klubben Crossroads haft samröre med Hells Angels undergrupp Red Devils. Han ska också ha poserat i en mössa till stöd för Red Devils på en bild han själv lagt ut på Facebook. 

Ännu en kristdemokrat som lämnar sina uppdrag är Benny Strandberg, regionråd i Halland. Han ska enligt uppgifterna ha varit på en fest anordnad av Cults MC som har nära kopplingar till Hells Angels. Efter att Benny Strandberg lämnat festen gjorde polisen ett tillslag där de hittade narkotika, dopningsmedel och knivar. I en intervju med Kungsbacka-Posten säger Benny Strandberg att han var där i 30 minuter. Han vill i intervjun inte ta avstånd från Hells Angels. ”Jag har ingen uppfattning om Hells Angels som organisation”, säger han till tidningen. I ett pressmeddelande som Hallandsposten tagit del av skriver Benny Strandberg att han ”tar en time-out för att partiet ska kunna hantera frågan i sin takt”.

Även socialdemokraten Thim Borg, ersättare i kommunstyrelsen och fullmäktigeledamot i Perstorp, lämnar sina uppdrag. Han ska ha deltagit i Hells Angels jubileumsfest i Helsingborg 2016 och vid ett tidigare tillfälle ha poserat i en supporttröja för mc-klubben. 

”Jag kan inte se att det kan påverka mina värderingar i övrigt”, säger han till GT/Expressen om sitt deltagande på festen.

Dagens Samhälle har utan framgång sökt Magnus Engström, Benny Strandberg och Thim Borg.

LÄS MER:

289 valkandidater kopplas till högerextremism – SD stryker namn från listor

Så säkras valet – ökad risk för hot och sabotage

 

Samuel Åsgård

Reporter

sa@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Val 2022BrottSenaste nytt

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev