måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Flera lokalpolitiker spred rasistisk propaganda

Publicerad: 8 september 2022, 09:55

Flera lokalpolitiker har spridit högerextrem och rasistisk propaganda i sociala medier, enligt en granskning av Expressen och Expo. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson / TT

Fem lokalpolitiker från Sverigedemokraterna och en person från Kristdemokraterna har öppet kopplingar till högerextremism och har spridit högerextrem och rasistisk propaganda i sociala medier. Det rapporterar Expressen som tillsammans med Expo kartlagt samtliga kandidater i årets val.

Ämnen i artikeln:

Val 2022Senaste nyttSDSverigedemokraternaKristdemokraternaExtremism

En av kandidaterna för SD har bland annat skrivit ”Är det inte dags att vi utrotar dom här jävla muslimerna” på Facebook 2015. Politikern har efter granskningen lämnat sin kandidatur i valet och han stryks från kommunlistan, enligt Expressen.

En annan SD-kandidat kommenterade dödsskjutningen av rapparen Einár med orden ”Det är ingen seger att leva som en neger”.

En tredje SD-kandidat har uppmanat sina följare att delta i en demonstration för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och har delat konspirationsteorier om att ett antal judiska familjer styr världen.

Flera av kandidaterna har också varit medlemmar i den högerextrema rasideologiska organisationen Det fria Sverige (DFS).

I augusti publicerade researchföretaget Acta Publica en rapport där det framkom att 289 personer som kandiderar till höstens olika val för något av riksdagspartierna har gett uttryck för nazism eller rasism, varav 214 av dem står på SD:s listor.

Expressens kartläggning har ingen koppling till Acta Publicas granskning, men de nu granskade lokalpolitikerna kan även förekomma i den rapporten.

TT

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev