Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Finns bara ett köpt parti och det är S

Jag vet att det verkar chockerande för en av LO:s allra mest lojala fans men det finns bara ett köpt parti i landet och det är Socialdemokraterna. Det finns bara ett parti som har lobbyister i sin partiledning. Sedan 100 år tillbaka.

Publicerad: 4 februari 2015, 10:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaLOSvenskt Näringsliv

REPLIK. Är det någon som slår in en öppen dörr är det Markus Mattila, när han som en raspig LP-skiva  (DS 3/2) från 80-talet upprepar det de alltid säger när någon kritiserar LO:s möjlighet att köpa lagar av socialdemokratiska regeringar: det är okej för att det alltid varit så.

Här kommer en nyhet till alla, som likt dagens sossar försvarar gamla privilegier med hänvisning till historiska rättigheter: det är inte rätt bara för att man gjort fel i decennier. I andra länder kallas möjlighet att betala makten för att få politiska fördelar för korruption. Det borde det göra i Sverige också.

Man undrar ju om debattören försvarar andra historiska företeelser med samma argumentation? Det finns massa dåliga saker vi avskaffat redan för att det just är otidsenligt och fel.

Att en organisation som satsar tiotals miljoner varje år på opinionsbildning och kontanta bidrag till landets största parti ska kunna sitta på gemensamma presskonferenser med regeringen, underteckna debattartiklar och sitta som representanter i statliga utredningar som utreder just det som dessa människor opinionsbildar kring är så fel att jag inte vet var jag ska börja.

Det är intressant retorik att allt är okej om det sker öppet. Då antar jag att debattören är helt för om Miljöpartiet skulle ta emot miljoner av Naturskyddsföreningen och sätta dem i utredningar om miljöregler eller att Företagarna kallar till presskonferens med ledningen för Stockholms stad om att medlemskap i Företagarna kommer att krävas för att få offentliga uppdrag i framtiden? Inte?

Jag vet att det kan vara chockerande för en av LO:s allra mest lojala fans men det finns bara ett köpt parti i landet och det är Socialdemokraterna. Det finns bara ett parti som har lobbyister i sin partiledning. Sedan 100 år tillbaka.

Men detta demokratiska underskott går att täppa till. Genom att de andra partierna lägger förslag i riksdagen som exempelvis hindrar LO att sitta i statliga utredningar och gör vad de kan för att kasta ut LO från Rosenbad. Jo, Socialdemokraterna har allt att skämmas för.

Fotnot: Markus Mattila replikerade på Rebecca Weidmo Uvells krönika När skickar ni ut LO från Rosenbad. 

Rebecca Weidmo Uvell, Företagare, Slöseriombudsman

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev