måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Finansministern mörkar om den nya fattigdomen”

Nu har du chansen Magdalena: berätta om den nya underklassen som växer fram i socialdemokratins Sverige och hur du vill hindra framväxten. Att skönmåla Sverige hjälper ingen, skriver Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson (L).

Publicerad: 24 augusti 2017, 08:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

I ett samhälle där barn växer upp utan att se sina föräldrar gå till ett arbete förstärks det sociala arvet, skriver Mats Persson.


Ämnen i artikeln:

Magdalena AnderssonLiberalernaSegregationFattigdom

I dag torsdag presenterar Magdalena Andersson regeringens ekonomiska prognoser inför höstens budget. Hon kommer presentera prognoser som pekar på att det går bra för Sverige. Något annat skulle varit konstigt. Tack vare en god ekonomisk grund från den senaste ekonomiska krisen och en global högkonjunktur kan Sverige prestera på högvarv. När Magdalena Andersson i dag möter journalisterna på Harpsund finns en stor risk att hon målar svensk ekonomi i ljusa färger och med nöjdhet.

Men detta är inte hela bilden. Mitt i högkonjunkturen växer det fram en ny underklass i Sverige. Närmare 300 000 människor tillhöra en utsatt grupp på arbetsmarknaden, långt ifrån arbetets gemenskap. Det handlar framförallt om de med låg utbildning och de som är födda utanför Europa. Ofta bor många arbetslösa i samma områden, inte sällan i förorter till större städer. Konsekvensen blir att arbetslöshet blir norm i dessa områden, att få lär sig det svenska språket och att bidragsberoendet växer och blir djupare.

Bakom ökningen står människor. Individer som drömmer om ett jobb och den frihet och självkänsla ett sådant ger. Ofta är det nyanlända som saknar kontakter, lägre utbildning och kunskaper i det svenska språket. Med dagens höga ingångslöner och stelbenta arbetsmarknad kommer dessa människor aldrig in. I stället försätts dem i ett utanförskap med passivt bidragsberoende till följd.

Därför har Liberalerna länge drivit kravet på fler enkla jobb med lägre ingångslön, så att fler människor kan ta steget från utanförskap och bidragsberoende till att få en egen försörjning. Nu har vi kommit överens med Alliansen om just en sådan anställningsform: inträdesjobb.

Med inträdesjobb kan en arbetsgivare anställa en nyanländ eller en ung person utan gymnasieutbildning, till en lön som under de tre första åren motsvarar 70 procent av ingångslönen i branschen. Dessutom slopas arbetsgivaravgiften under de tre åren. På så sätt kan nyanlända och unga konkurrera bättre med mer erfarna arbetssökande. Lönen blir lägre än vad den kommer vara senare i karriären, men den är bättre än alternativet – att leva på bidrag.

Barn växer upp utan att få uppleva sambandet mellan mat på bordet och föräldrar som går till jobbet. I ett samhälle där barn växer upp utan att se sina föräldrar gå till ett arbete förstärks det sociala arvet. Det skapar ökad tudelning och hotar samhällskontraktet.

Regeringen är i dag längre ifrån sitt mål om EU:s lägsta arbetslöshet än när den tillträde. Faktum är att arbetslösheten i övriga EU-länder sjunker snabbare än i Sverige. I stället för att vinna jobbligan i EU, visar ny statistik från Eurostat att Sverige nu halkat ner på den undre halvan, till 15:e plats. Detta är ett enormt misslyckande för Socialdemokraterna. Men allvarligaste är inte placeringen i sig, utan att regeringen vägrar se verkligheten som den är.

Mitt budskap till Magdalena Andersson är att berätta om hela bilden. Först då kan regeringen presentera några lösningar. Tidigare har man valt att tiga om en av Sveriges största utmaningar. I dag har du chansen Magdalena: berätta om den nya underklassen som växer fram i socialdemokratins Sverige och hur du vill hindra framväxten. Att skönmåla Sverige hjälper ingen, allra minst dem som är arbetslösa.

Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson Liberalerna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev