Demokrati
Fi: Sverige behöver en bättre transvård
Vi behöver en kraftigt stärkt transvård och vården i sin helhet borde få mer kunskap om transpersoners verklighet, skriver tre företrädare för Feministiskt initiativ.
Publicerad: 4 augusti 2018, 12:17
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Målet för svensk sjukvård är att befolkningen ska erbjudas en behovsanpassad och effektiv hälso -och sjukvård av god kvalitet. En sådan vård ska vara jämlik, jämställd och tillgänglig. Feministiskt initiativ utmanar bilden av att målet är uppfyllt, eller ens nära när det kommer till transvård.
För att få påbörja behandling via landstinget krävs en diagnos, inget konstigt med det, men är möjligheten till utredning verkligen behovsanpassad och jämlik över landet? Vi hävdar att det är den ej. Utredningsteam finns på endast sex orter i landet och några av dem tar endast emot personer som är över 18 år. Den längst norrut finns i Umeå. Ta fram en karta över Sverige och begrunda de geografiska avstånd vi har i vårt land. Vi har uppenbarligen markant stora geografiska ytor såväl norr som väster om Umeå. Finns behov då? Vi hävdar bestämt att ja, det finns det.
Antalet personer som söker könsbekräftande vård har ökat lavinartat de senaste åren. Bara i Stockholm har det skett en ökning med över 30 procent hos de som söker vård som vuxna. Ser vi på gruppen unga så handlar det om en ökning i antal med 100 procent. Det har lett till längre väntetider. Alltså väntan på vård efter att personen redan har en remiss.
Men har bristen på geografisk tillgänglighet och långa väntetider någon allvarlig betydelse? Har denna patientgrupp ett behov som motiverar en omfördelning av resurser och särskilda satsningar? Feministiskt initiativ säger bestämt ja! Vi vet att lång väntetid är förödande för transpersoner. Det är en grupp i samhället som är hårt drabbad av psykisk ohälsa. Folkhälsomyndigheten redovisar att var tredje transperson lever med tankar om suicid eller har försökt avsluta sitt liv. Med denna kunskap anser vi att transvården i Sverige inte uppfyller kravet på att vara behovsanpassad och effektiv.
Fi verkar för att väntetiderna inom transvården ska kortas, och för att transvården i hela landet ska standardiseras. Det är en av många anledningar till att Fi behövs i Sveriges riksdag och landsting.
Vidare vill Feministiskt initiativ se en värld där alla har rätt att bestämma över sin egen kropp. Vi anser att all transvård, inklusive underlivskirurgi, är ett beslut mellan individen och dess läkare. Dagens system där Socialstyrelsen tar beslut ska slopas.
Denna rättighet bör också följas av en rätt att själv avgöra sitt juridiska kön. Tvåkönsnormen är otillräcklig och den begränsar människor. Fi vill att åldersgränsen för ändring av juridiskt kön avskaffas och vill även att ett tredje juridiskt kön införs. För att detta ska ske på rätt sätt krävs att valfrihet kring juridiskt kön redan är infört eller införs samtidigt. Det finns andra länder som infört detta, och det finns goda exempel i såväl privata företag som offentliga förvaltningar i Sverige där de lämnat den begränsande tvåkönsnormen och inkluderat även de som exkluderas i denna.
Slutligen, ingen ska behöva känna olust eller riskera att mötas av förakt eller brist på förståelse, någonstans inom svensk sjukvård. Vi behöver både en kraftigt stärkt transvård och att vården i sin helhet får mer kunskap om transpersoners verklighet.
Det är viktiga steg som för oss närmare målet för svensk sjukvård.
Cherry Batrapo, sjukvårdspolitisk talesperson och riksdagskandidat (Fi)
Yolanda Bohm Ramirez, hbtq-politisk talesperson och riksdagskandidat (Fi)
Björk Markström, riksdagskandidat och landstingskandidat Stockholm (Fi)
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.