tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Feministisk stadsplanering är inte en symbolhandling

Centerpartisten Banar Sabet riktar kritik mot den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm och menar att feministisk stadsplanering inte får bli en symbolhandling. Det är det inte heller, det är högst konkret, konstaterar Ann-Margarethe Livh, bostads -och demokratiborgarråd (V) i en replik.

Publicerad: 12 januari 2018, 10:11

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Feministisk stadsplanering löser inte alla problem. Det är en pusselbit för positiv förändring, konstaterar Ann-Margarethe Livh, bostads -och demokratiborgarråd (V). Foto: Folmer


Ämnen i artikeln:

FörorterSamhällsplaneringFeminismStockholm

Ett av Stockholms stads allmännyttiga bostadsbolag, Svenska Bostäder, äger Husby Centrum. De använder sig nu av feministisk stadsplanering som ett verktyg när de bygger om centrumet. Detta gör de eftersom i synnerhet kvinnor i området inte känt sig trygga i sitt centrum.

Svenska Bostäder inledde en dialog med bland annat kvinnor i Husby om hur de kunde arbeta med problemen. Utifrån den dialogen kom bra idéer om vad som kunde göras, varav en del var möjliga att genomföra och andra inte. Detta resulterade i en rad åtgärder i den fysiska planeringen men också åtgärder som att till exempel försöka locka kvinnliga entreprenörer till centrum.

Mycket har gjorts redan och mycket kommer att göras framöver – självklart i samarbete med Husbyborna, handlarna i centrum, polisen och den lokala stadsdelsförvaltningen. Arbetet pågår och kommer fortsätta tills dess att centrumet är färdigbyggt, men även efter det och ända tills samtliga kvinnor i Husby känner sig trygga i sitt centrum.

Det finns kritik mot arbetssättet, bland annat har Kristianstadsbladet på sin ledarsida menat att feministisk stadsplanering inte kan lösa alla problem som finns i Husby. Som feminist och boende på Järva sedan över 30 år är det inte direkt nyheter för mig. Ingen som arbetar med feministisk stadsplanering tror att det löser alla problem. Det är däremot en pusselbit för positiv förändring.

Vi arbetar intensivt med en mängd åtgärder utöver feministisk stadsplanering, både kortsiktiga och långsiktiga, för att komma tillrätta med den otrygghet som många känner. Vi arbetar för kvinnors egenmakt på alla plan och det står inte i motsättning till feministisk stadsplanering.

Feministisk stadsplanering behövs. Det är olyckligt att en så vällovlig och konstruktiv satsning blir kritiserad på så lösa grunder. Vi borde i stället alla samarbeta för Husbys bästa.

Ann-Margarethe Livh, bostads -och demokratiborgarråd (V)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev