Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Fel fokus i rapportering om personlig assistans

Onyanserad nyhetsrapportering kring assistansersättning riskerar att underminera stödet för assistansreformen och skapar stor oro hos de som är beroende av insatserna. Myndigheterna måste uppenbart bli bättre på att kontrollera de företag som vill bedriva verksamhet inom personlig assistans. Där borde fokus ligga.

Publicerad: 16 januari 2015, 14:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Angrip problemen - men misstänkliggör inte den personliga assistansen i sin helhet.


Ämnen i artikeln:

AssistansFunktionsnedsättningMedier

Det är förstås bra och nödvändigt att assistansersättningen granskas, men vi är bekymrade över att den bild som förmedlas i medierna är så ensidig. Senast är det Sveriges Radios Ekot som har rapporterat om felaktiga utbetalningar och fusk avseende personlig assistans.

Låt oss först slå fast att de största offren vid alla typer av handlingar som misskrediterar assistansreformen är de personer som är i behov av dessa insatser. Fusk och kriminalitet drabbar i slutändan alltid den stora majoriteten av assistansanvändare som är ärliga och som är beroende av assistansen för sin vardag. Personlig assistans är nämligen helt avgörande för att många av oss ska kunna leva ett bra liv.

Det är svårt att föreställa sig ett system som involverar så många människor och omsätter så mycket pengar som vore helt fritt från missbruk. Självklart finns det brister även i hanteringen av assistansersättning. Den som tar del av nyhetsrapporteringen får emellertid lätt uppfattningen att det från Försäkringskassan flödar miljontals kronor utan någon som helst kontroll och att många av dem som i dag är berättigade till personlig assistans inte borde vara det.

Vad myndigheterna uppenbart måste bli bättre på är att kontrollera de företag som vill bedriva verksamhet inom personlig assistans. Där borde fokus ligga. Av erfarenhet vet vi dock att skärpta kontroller tyvärr ofta inriktas på den enskilde som är i behov av personlig assistans.

Problemet med detta är att det för det första inte är särskilt effektivt och för det andra innebär stora integritetsintrång som inte skulle godtas på något annat område.

Det görs också jämförelser av hur mycket den personliga assistansen kostar, vilket tyvärr endast är ägnat att bidra till ett ökat ifrågasättande av reformen i sig. Även här underlåter man att ge en nyanserad bild. Men den finns, låt oss ge ett exempel:

När den förra regeringen genomförde en sänkning av restaurangmomsen till en kostnad av 5,4 miljarder kronor räknade man med att det skulle skapa omkring 3 500 nya jobb. Med den kalkylen är prislappen för varje restaurangmomsjobb drygt 1,5 miljon kronor. För motsvarande investering i personlig assistans hade man kunnat få ungefär tre gånger så många nya heltidsjobb. Detta perspektiv, att personlig assistans i tillägg till att vara en fantastisk fri- och rättighetsreform, även har stora positiva effekter för svensk arbetsmarknad, förtjänar att lyftas fram varje gång kostnaderna beskrivs i negativa termer.

Den som i grunden ifrågasätter att omkring 16 000 personer med de mest omfattande behoven av stöd ska ha rätt till personlig assistans, vilket samtidigt ger arbetsinkomst till omkring 80 000 personer blir svaret skyldig om vad man tänker sig för alternativ. Vi är övertygade om att personlig assistans är den bästa insatsen för den enskilde samtidigt som den är oöverträffad avseende ekonomisk rationalitet.

En seriös diskussion om vad som kan göras åt den kriminalitet och det missbruk som faktiskt förekommer är inte betjänt av tendensiösa glidningar och överdrifter. Angrip de problem som finns men misstänkliggör inte den personliga assistansen i sin helhet.

Agnetha Vikenger, förbundsordförande Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, RBU

Henrik Petrén, generalsekreterare RBU

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News