Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Fel C-politik om hela landet ska växa

Publicerad: 31 januari 2019, 09:50

Prata inte bara om företagande - se till de unga och ge svar på vad livet på landet ska innebära, uppmanar Charlotta Mellander, professor.

Foto: Simon Hastegård, Bildbyrån

Hela landet ska växa är målet i januariavtalet. Men Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi och expert på regional utveckling, sågar landsbygdspolitiken och riktar udden mot Centerpartiet. — Det finns en mismatch mellan vad människor behöver och vad man tror ska få landet att växa, säger hon.

Ämnen i artikeln:

CenterpartietLandsbygdenLöfven 2Januariavtalet

Karin Lundahl

klu@dagenssamhalle.se


Omkring 750 centerpartister samlas i helgen för kommundagar i Umeå. Men driver partiet rätt frågor för tillväxt och balans i kommunerna från norr till söder?

Bättre digital infrastruktur, förändrad strandskyddslagstiftning, tåg som går i tid, jordbruksutveckling och stärkt rätt att äga skog är idéer i fyrpartiöverenskommelsen som bär en tydlig C-prägel.

Charlotta Mellander tror inte att det här är politiken som får fart på landet och pekar i en debattartikel på att Centern missat det stora dilemmat: att unga mellan 18 och 35 år flyttar och inte kommer tillbaka.

– Landsbygdens primära utmaning är att allt för få människor vill eller kan bo där. De som flyttar vill ha mer än bra jobb, de vill ha mötesplatser, konsumtion och upplevelser. Men också offentlig service: skola, vård och polis, säger Charlotta Mellander och fortsätter:

– Det är bra att tågen går i tid, men om jag inte har en skola till mina barn så spelar det inte så stor roll.

Hon understryker att Centerns förslag varken är dåliga eller unika, men att fokus ligger fel: på företagande i stället för på konsumtion av både privata och offentliga tjänster.

Men hur får man de unga att stanna kvar? Ska landsbygden byta skepnad och bli som storstäderna? Nej, menar professorn, mångfalden behövs, så lösningen ligger inte där.

Charlotta Mellander medger att uppgiften är jättetuff och kanske omöjlig, men uppmanar politikerna att formulera svar på frågan vad det innebär att ”hela landet ska leva”.

– Det vill alla som betalar sin kommunalskatt och inte får så mycket tillbaka veta.

– Städerna går väldigt bra för att resten av landet exporterar sina unga dit och resurserna flyttas dit. Det kanske är rättvist, men då måste politikerna säga det i stället för att säga att hela landet ska växa. Här krävs politiska beslut – som inte har fattats, menar Charlotta Mellander.

Vad vill du skicka med till centerpartisterna på kommundagarna?

– Man måste se till att säkra livskvaliteten och offentlig service för alla. Och ha svar på hur mycket det får kosta, snarare än hur mycket man ska satsa på företagen, för det är inte den primära utmaningen.

Men är inte urbaniseringen en naturlig utveckling i vår tid som är svår att stoppa?

– Jo, att människor rör på sig är naturligt. Utmaningen är inte att stoppa urbaniseringen, utan att garantera livskvalitet för dem som inte vill bo i städerna.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev