Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

“Familjeveckan” blottar S maktbegär inför valet

Stefan Löfven vill ge medelklassföräldrar miljarder för att inte jobba – samtidigt som sjuka barn inte får hjälp att andas. När det går dåligt för S blir det dyrt för skattebetalarna. Det är beklagligt att Tiden försvarar detta motbjudande valfläsk, skriver Siri Steijer på Timbro i en slutreplik.

Publicerad: 30 augusti 2018, 13:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ArbeteSocialdemokraterna

Slutreplik. Tankesmedjan Tiden anser att det är “anmärkningsvärt och verklighetsfrånvänt” att jag kritiserar Socialdemokraternas förslag om förlängd föräldraledighet. De menar att löftet är önskvärt eftersom många föräldrar känner sig stressade.

Jag ifrågasätter inte att föräldrar kämpar för att få vardagen att gå ihop. Det jag vänder mig emot är att Socialdemokraterna satsar miljardbelopp på ytterligare ledighet för vanliga familjer, samtidigt som sjuka barn inte får hjälp med att andas. Polisen går på knäna och människor med cancer får inte vård i tid.

Vi har redan en extremt dyr föräldraledighet i Sverige och enligt Magdalena Andersson skulle familjeveckan kosta ytterligare 5,4 miljarder kronor i ökade utgifter. För samhällsekonomin blir det stora konsekvenser –  Svenskt Näringsliv räknar med att BNP skulle minska med 33 miljarder kronor.

När det går dåligt för Socialdemokraterna blir det dyrt för skattebetalarna. Denna vårdslöshet är symptomatisk för partiets politik. De är inte ute efter att förbättra samhället, utan efter att vinna sympati i röststarka grupper.

Detta fjäskande för medelklassfamiljer är bara ett i raden av liknande förslag: nyligen höjde regeringen det redan generösa barnbidraget. Motiveringen var att gynna de minst bemedlade familjerna, men då hade det varit betydligt bättre att justera bostadsbidraget. Generellt är familjers inkomst högre ju fler barn de har, i verkligheten blir det därför fattiga familjer och barnlösa som betalar för rikare familjers barnbidrag och föräldraledighet.

Enligt Stefan Löfven är valet nästa vecka en folkomröstning om välfärden. För den som håller med är det uppenbarligen en mycket dålig idé att rösta på Socialdemokraterna.

Siri Steijer, programansvarig för arbetsmarknadsfrågor på Timbro

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ArbeteSocialdemokraterna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev