tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Expert: Så hårda straff kan vandalisering av valaffischer ge

Publicerad: 18 augusti 2022, 07:35

Vandaliserade valaffischer för Vänsterpartiet. Foto: Lisa Abrahamsson/TT

Med valrörelsen i full gång syns politiska budskap på valaffischer lite varstans just nu. Men på flera håll i landet har affischerna inom bara några timmar utsatts för vandalisering.
Något som kan leda till hårda straff för den som står bakom skadegörelsen.

Ämnen i artikeln:

Val 2022BrottYttrandefrihet

Under den senaste tiden har plakat från samtliga partier runt om i landet stulits eller blivit nedklottrade, körts över eller rivits sönder kort efter att de hängts upp.

Socialdemokraterna i Kalmar fick nog och polisanmälde att deras valaffischer stulits och vandaliserats efter bara några dagar, skriver Barometern. Flera politiska partier i Södermanland vittnar om detsamma och misstänker att vandaliseringen kan ha skett på ett systematiskt sätt, rapporterar P4 Sörmland.

Den som ger sig på en valaffisch kan dock göra sig skyldig till brott. I mer allvarliga och omfattande fall kan påföljden till och med bli fängelse.

Enligt kammaråklagare Mathias Larsson, vid Södra Skånes åklagarkammare, kan vandaliseringen av valaffischerna mest troligt klassas som skadegörelse, vid till exempel klotter. Ett brott som man kan få böter eller högst två års fängelse för.

– Det bygger på att det skett någon form av skada, och att det som har skadats anses vara någonting av värde, säger Mathias Larsson.

För ringa skadegörelse är påföljden böter eller fängelse i upp till ett halvår. Om vandaliseringen är mer omfattande skulle handlingen kunna klassas som grov skadegörelse, och för det är påföljden mellan sex månader och sex års fängelse, fortsätter han.

Om valaffischen enbart plockas ner och tas med hem kan det i stället handla om stöld.

– Det skulle det absolut kunna vara, såvida det inte är något som redan ligger och skräpar, säger Mathias Larsson.

Omfattningen och systematiken i vandaliseringen påverkar också.

– Är det en enskild valaffisch som sitter på en stolpe och som en person river sönder kanske straffen inte blir så höga för det. Men om en person systematiskt förstör i ett större område betraktas det som allvarligare.

Vad det är som klottras eller ritas dit på en valaffisch avgör också vilket brott det i slutänden handlar om.

– Det kan bli tal om förtal eller hets mot folkgrupp, beroende på vilket budskap som sprids, säger Mathias Larsson.

LÄS MER: Forskare varnar för nya kampanjtrenden – ”Blir filterbubblor”

Partierna som utsätts skulle även kunna få skadestånd för att ha fått sina plakat förstörda. Skadegörelsen måste då ha orsakat ekonomisk skada och den utsatte personen eller företaget, eller partiet, måste göra anspråk på ersättning.

– Det blir en fråga om det som förstörts har ett värde och vem som drabbas. Om det till exempel handlar om något som sitter inglasat i en busshållplats eller en monter, eller om det handlar om en digital skärm, och en person ger sig på detta så handlar det definitivt om ekonomiska värden, säger Mathias Larsson.

LÄS MER: Personligheten påverkar valet av parti

Beata Wallsten/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev