Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Europamästerskap hotas av EU:s vapendirektiv

Skulle det vapendirektiv som nu förhandlas inom EU bli verklighet hotas skyttesporten. Det kommer i praktiken bli omöjligt att genomföra internationella tävlingar och årets EM kan därmed bli det sista och EM i Sverige 2018 tvingas ställas in. Politikerna måste därför lägga om kurs och rädda skyttet. Det skriver nio världs- och europamästare, däribland svenske VM- och EM-guldmedaljören Stefan Ekstedt.

Publicerad: 1 november 2016, 11:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

EU:s tänkta vapendirektiv hotar sportskyttets internationella tävlingar, skriver Stefan Ekstedt, flerfaldig sportskyttemästare, mfl.

Foto: Colourbox/Chris Jonkers


Ämnen i artikeln:

EUIdrott

Inom EU förhandlas nu ett vapendirektiv som, om det skulle bli verklighet hotar skyttesporten och omöjliggör internationella tävlingar – inklusive det planerade Europamästerskapet i Sverige 2018. De föreslagna ändringarna i det europeiska skjutvapendirektivet angående kategoriseringen av skjutvapen, som för närvarande diskuteras i så kallad trialog mellan kommissionen, ministerrådet och Europaparlamentet, innebär i praktiken ett förbud mot sportskyttegrenar i Europa.

Vi – samtliga Europamästare eller världsmästare i skytte – vill därför starkt uppmana politikerna att ompröva dessa förslag, både för att göra det möjligt för oss att försvara våra titlar i nästa mästerskap och för att möjliggöra för framtida idrottare att följa i våra fotspår och tävla om de titlar och medaljer vi har vunnit tidigare.

Samtidigt som förhandlingarna om det nya europeiska skjutvapendirektivet pågår har idrottsmän och -kvinnor från alla europeiska länder träffats i Ungern, från 3 till 8 oktober, för EM i dynamiskt sportskytte; ett mästerskap som, om dessa förslag skulle bli verklighet, mycket väl kan ha varit det sista. I detta fall skulle vi inte bara förlora vår idrott, men också den varma vänskap över nationsgränserna vi genom åren har byggt upp inom det internationella skyttesamfundet.

Resultatet av förhandlingarna kommer avgöra framtiden för vår sport. Om det nuvarande förslaget blir lag innebär det att vår sport kommer att försvinna. Vi använder halvautomatiska sportskyttegevär och -pistoler som EU föreslår ska flyttas till kategori A, samma kategori som innehåller exempelvis militära luftvärnsrobotar. Detta skulle, oavsett eventuell möjlighet att genom undantag för oss att beviljas licenser i framtiden, i praktiken innebära slutet för vår sport då det är praktiskt taget omöjligt för en civilperson att importera eller resa med vapen i kategori A eftersom flygbolag och kurirföretag inte accepterar dem som last.

Vi som tävlar i dynamiskt sportskytte hoppas och tror att det är inte målet för europeiska politiker att förbjuda vår sport. Det är därför vi ber dem att ompröva den nuvarande situationen och att låta våra sportskyttevapen stanna i kategori B. Då kan vi undvika de mycket allvarliga konsekvenserna av att blanda civil sportutrustning med krigsmateriel.

Vi vill också påminna EU: s politiker att bidrag till och främjande av europeisk idrott är ett av målen i Lissabonfördraget. Åtgärder som leder till slutet för en sport kan inte på något sätt betraktas som något annat än i direkt motsats till detta mål.

Christine Burkhalter, Schweiz, regerande europamästare, dynamisk sportpistol

Irene Canetta, Italien regerande europamästare, dynamiskt sportgevär

Eric Grauffe, Frankrike, regerande världsmästare, dynamisk sportpistol

Gabriele Kraushofef, Österrike, världsmästare, dynamisk sportpistol 2005

Gregory Midgley, Tyskland, regerande europamästare, dynamisk sportpistol

Hilde Nakling, Norge, regerande världsmästare, dynamisk sportpistol

Raine Peltokoski, Finland, regerande europamästare, dynamiskt sportgevär

Stefan Ekstedt, Sverige, europamästare dynamisk sportpistol 2013, världsmästare dynamiskt hagelgevär 2015

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

EUIdrott

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev