Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

EU ska inte styra svensk energipolitik

Publicerad: 22 maj 2014, 09:18

Gunnar Hökmark (M), toppkandidat till EU-parlamentet, ser klimatet som en av sina viktigaste frågor – men vill inte att EU ska detaljstyra svensk energipolitik.


Hur tycker du att valrörelsen varit så här långt?
- Mer intensiv och mer fokuserad på sakfrågor än tidigare. Det är mindre av ja eller nej till EU, vilket är bra.

Vilken är den viktigaste EU-frågan för dig?
- Det är hur EU kommer ur krisen och skapar jobb och tillväxt. Det är också viktigt att hantera klimatutmaningen och hur vi ska möta den ryska aggressionen mot Ukraina.

En viktig fråga för väljarna är klimatet och du anklagas av dina politiska motståndare för att inte ta klimatproblemen på tillräckligt stort allvar, varför gör du inte det?
- De anklagar mig för det, men det innebär inte att det är så. Jag har varit med och lagt ett förslag om minskade koldioxidutsläpp, vi har sagt minst 40 procent minskade utsläpp.

Varför inte mer?
- Alla vill väl minska så snabbt som möjligt, men det handlar ju också om att leverera. Det är faktiskt så att den politik som Moderaterna står för har lett till att Sverige är ledande när det gäller att minska koldioxidutsläppen.

Du vill ha ett klimatmål, de rödgröna flera. Är det inte bra att ha fler tydliga mål att styra mot?
- Vi anser inte att EU ska ställa mer än ett krav, det om fyrtio procents minskade klimatutsläpp. Energieffektivisering och att utveckla fler energikällor, exempelvis förnyelsebart, är del av den nationella energipolitiken som inte EU ska bestämma om.
- De mål som S och andra har drivit igenom innebär att Sverige skulle tvingas avveckla kärnkraften. Det minskar inte utsläppen, det skapar mer utsläpp och binder fast oss vid kol och naturgas.

Men miljön är väl det viktigaste vi har, borde inte klimatfrågan då komma först?
- Jo, det är därför vi ska minska utsläppen. Då måste man prioritera. Men EU ska inte styra i detalj hur det ska gå till i de enskilda länderna. Målet att minska koldioxidutsläppen är prioriterat för oss.

Miljöproblemen är ju gränsöverskridande , varför ska inte EU bestämma i frågor som rör miljön, menar du?
- När det gäller det övergripande målet ska EU bestämma, men EU ska inte detaljstyra svensk energipolitik. Den ska vi bestämma över själva.

Finns det inte en risk att det övergripande målet missas då?
- Nej, experterna har föreslagit att vi ska ha ett mål. Då har man en tydligare prioritering.

Hur ska EU få de krisande länderna i Sydeuropa på fötter igen?
- Först och främst är det de själva som måste komma på fötter. EU har inte den makten att göra det. De här länderna har en underskottspolitik, de har fått ner räntorna och är sakta på väg uppåt. Det är viktigt att EU hjälper till med mer handel, en bättre fungerande gemensam marknad och stabilitet på den finansiella marknaden.

Hur ska flyktingkatastrofer som den utanför Lampedusa förhindras?
- Det har hänt rätt så mycket, en viktig sak är att vi nu har kustbevakningar som har till uppgift att rädda människor. Det är ett ansvar vi tar nu.

Finns det inget annat man kan göra, innan de hamnar i vattnet?
- Det finns det, vi måste ha fler kvotflyktingar. Vi vill ju att alla länder ska ha kvotflyktingar, så att de som är mest utsatta ska kunna ta sig till Europa.

Varför då inte göra det möjligt för människor att söka asyl på ambassader utanför EU?
- Jag tror att det är svårt, de som är mest utsatta finns i flyktingläger och de har inte möjlighet att gå in på ett konsulat. Jag tror att det viktigaste är att de kan få asyl genom kvotflyktingsystemet.

Karin Lundahl

Webbredaktör

kl@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev