lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

EU:s sjukvårdslager byggs i Kristinehamn

Publicerad: 28 september 2020, 09:56

Erik Magnusson på Socialstyrelsen, Anja Clausin på FMV, socialminister Lena Hallengren och Anneli Bergholm Söder på MSB.

Foto: Anders J Andersson/FMV

Ett av EU:s beredskapslager för skyddsutrustning och sjukvårdsmateriel ska placeras i Kristinehamn. Budgeten ligger på drygt 400 miljoner kronor.

Ämnen i artikeln:

Krisberedskap

Erik Pettersson


Det svenska lagret ska få en yta på ungefär 5 000 kvadratmeter, vilket innebär att det befintliga beredskapslagret i Kristinehamn måste byggas ut.

– Förhoppningsvis ger det ett antal arbetstillfällen. Men framförallt sätter det Kristinehamn på kartan, säger Jane Larsson (C), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande till P4 Värmland.

Enligt Anneli Bergholm Söder, chef för den operativa avdelningen vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, kan det komma att handla om fem till tio arbetstillfällen och lagret uppskattas kunna vara i gång om ungefär ett halvår.

– Tanken är att länder ska kunna ansöka om material från lagren, när de egna förråden inte räcker till, sa socialminister Lena Hallengren (S) vid den presskonferens där det nya uppdraget presenterades.

Förutom Sverige kommer även Danmark, Grekland och Ungern att bygga upp EU-gemensamma beredskapslager. Sedan tidigare finns liknande anläggningar i Tyskland och Rumänien.

Lagren ska bland annat innehålla medicinteknisk utrustning, läkemedel samt personlig skyddsutrustning som visir och ansiktsmasker.

Det var i somras som MSB fick regeringens uppdrag att ansöka om att få ett av lagren till Sverige. Ansökan skickades in i samarbete med Försvarets materielverk, FMV, och Socialstyrelsen.

FMV kommer att stå för kravställning, upphandling, inköp och kvalitets- samt leveranskontroll. Socialstyrelsen stödjer genom att sätta regelverk och besluta vad lagret ska innehålla och MSB lagerhåller och distribuerar.

Uppdraget sträcker sig under fem år. Budgeten för uppdraget ligger på 38 miljoner euro, motsvarande drygt 400 miljoner kronor, varav den största delen utgörs av kostnader för materielinköp till lagret.

– Många olika delar av FMV kommer att involveras i EU-uppdraget. Jag ser fram emot att starta upp detta viktiga uppdrag tillsammans med våra duktiga medarbetare på FMV och våra samarbetsmyndigheter MSB och Socialstyrelsen, säger Anja Clausin, affärsdirektör och chef för marknad och inköp på FMV i ett pressmeddelande.

Budgeten är 38,3 miljoner euro

■ Uppdraget gäller i fem år med projektstart 1 september 2020.
■ Den totala budgeten är 38,3 miljoner euro varav 33,3 miljoner euro utgörs av inköp av materielen.
■ Den inledningsvisa planerade lagerytan är på cirka 5 000 kvadratmeter.
■ Det finns sedan tidigare EU-sjukvårdslager i Tyskland och Rumänien. Utöver Sverige kommer lager även att etableras i Danmark, Grekland och Ungern.
■ EU:s sjukvårdslager planeras att placeras i anslutning till EU:s logistiktjänst som finns i Kristinehamn.

Källa: MSB

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev