Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”EU måste resa sig från Erdogans knä”

Sedan migrationsuppgörelsen med Turkiet är EU beroende av en välvillig Erdogan för att stoppa flyktingar till Europa. Det är en motbjudande strategi. En annan lösning skulle kunna hjälpa fler som flyr, men också öka spelrummet för att kritisera Turkiet. Nu måste EU stå upp för människovärdet, enas om ett fördelningssystem och bryta avtalet med Turkiet.

Publicerad: 17 november 2016, 09:19

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

För oss gröna politiker är det otänkbart att blunda när Erdogan förtrycker sina invånare, skriver Grön Ungdom.


Ämnen i artikeln:

EUFlyktingmottagandeMiljöpartietFlyktingpolitik

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har växlat upp kriget mot landets demokrati. Läget har förvärrats kraftigt för kritiska journalister och oppositionella politiker. Den senaste tiden har ledare för det kurdiska partiet HDP fängslats och Erdogan vill återinföra dödsstraffet för att bestraffa sommarens kuppmakare. Rädslan är regimens starkaste vapen.

Grön Ungdom förfasas av Erdogans tyranni. Från EU har invändningarna däremot varit sparsamma. Sedan migrationsuppgörelsen med Turkiet är unionen nämligen beroende av en välvillig president för att stoppa de flyktingar som söker sig till Europa. Det är en motbjudande strategi. En annan lösning skulle kunna hjälpa fler som flyr, men också öka spelrummet för att kritisera Turkiet. EU måste resa sig från Erdogans knä.

Bakgrunden till Turkietavtalet är att strider i bland annat Syrien har ökat antalet människor på flykt. Men att använda en auktoritär regim som bromskloss är knappast en human lösning. Grön Ungdom vill att varje individ som söker sig till Europa ska välkomnas med öppna armar. Vårt mål är ett Europaprojekt som gemensamt ser till att fler kan forma en ljusare framtid i unionen. EU ska byggas på medmänsklighet.

I EU-parlamentet kämpar den gröna gruppen för ett system där flyktingar fördelas mellan alla medlemsstater utifrån deras tidigare mottagande, folkmängd och ekonomiska förutsättningar. Givetvis ska de asylsökandes egna önskemål väga så tungt som möjligt; den som själv fått välja sitt land blir snabbare en del av samhället. För att minska de farliga båtresorna på Medelhavet måste det också bli möjligt att söka asyl direkt på ambassader.

Tillsammans med ALDE-gruppen, där bland annat Centerpartiet ingår, är de gröna den starkaste rösten för att modernisera Europas migration. Men även EU-kommissionen har varit en positiv röst. Med uppdraget att främja det allmänna intresset har kommissionärer kritiserat gränskontroller och gått i täten för ett omfördelande system.

Problemet är att progressiva lösningar tystas när EU:s medlemskår vänder ryggen åt medmänniskor från andra delar av världen. När kommissionen motvilligt meddelade att gränskontrollerna i Sverige och andra stater fick förlängas var det efter stora påtryckningar från just dessa länder. Ändå utmålas EU ofta som någon annan än oss själva.

Som ett rikt land har Sverige möjlighet att vara en kraft som klipper taggtråd till förmån för gemensamt ansvarstagande. Statsminister Stefan Löfven pratar ofta om ett solidariskt Europa, men ambitionen blir mindre trovärdig när både socialdemokrater och moderater gör sitt yttersta för att legitimera flyktingkontroller. Den som tror på gränslösa system kan inte bygga murar mot omvärlden.

För oss gröna politiker är det otänkbart att blunda när Erdogan förtrycker sina invånare. På samma sätt måste demokratiprojektet Europa fördöma övergrepp mot befolkningar och ta ansvar för människor som flyr från sina hemländer. Avtalet med Turkiet försvårar bådadera. Nu måste EU stå upp för människovärdet, enas om ett fördelningssystem och bryta avtalet med Turkiet. Det är dags att underkänna Erdogan.

Mårten Roslund, språkrör Grön Ungdom

Joakim Söder, utrikespolitisk talesperson Grön Ungdom

Lara Siadat, styrelseledamot Grön Ungdom Stockholmsregionen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev