Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Nils Karlsson: EU har gjort mänskliga rättigheter meningslösa

EU kan inte som en av de starkaste krafterna på jorden börja tumma på de mänskliga rättigheterna. För då blir de meningslösa. Då förvandlas de till vänliga rekommendationer i stället för bindande åtaganden. Sverige måste nu visa att det går att ta emot människor, skriver Nils Karlsson (MP), kommunalråd Malmö.

Publicerad: 10 mars 2016, 07:46

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

EU vill inte ens ha en lägstanivå av flyktingmottagande, utan betalar Turkiet för att slippa en lägstanivå.

Foto: Dimitar Dilkoff, TT


Ämnen i artikeln:

EUFlyktingmottagandeAsylsökandeFlyktingpolitik

EU tänker betala ett odemokratiskt land som är välkänt för sina brott mot de mänskliga rättigheterna, ett land på gränsen till inbördeskrig, för att hindra människor från att söka asyl i EU.

Människor som tar sig till Grekland sjövägen ska, om de saknar uppehållstillstånd i EU, skickas till Turkiet där de i stället får söka asyl om de önskar.

Om personen i fråga kommer från Syrien åtar sig EU att under så kallat ordnade former ta emot en annan flykting från Syrien. För besväret får Turkiet massor av pengar och återupptagna förhandlingar om ett EU-medlemskap.

Om detta finns såklart mycket att säga. Några invändningar är:

1) Turkiet är ett land som kränker mänskliga rättigheter och befinner sig i väpnad konflikt och kan under inga som helst omständigheter kallas för ett säkert land.

2) Tanken på att byta en flykting mot en annan antyder en syn på flyktingar som individuellt utbytbara. Det handlar alltså om en uttalad avhumanisering av människor från Syrien.

3) Om Turkiet släpps in i EU, trots människorättsbrotten och bristfällig demokrati, så faller hela idén med att låta Turkiet hindra människor från att söka asyl i EU.

Den svenska regeringen står bakom förslaget, och har varit aktiva i förhandlingarna. Trots att Sverige är ett relativt litet land i det europeiska samarbetet drev vi igenom skrivelser om att asylrätten ska respekteras.

Det är givetvis bra av regeringen, även om det hade varit ännu bättre om det hade följt med en fråga om hur det är möjligt att aktivt hindra människor samtidigt som man säger sig ”respektera asylrätten”.

Att EU:s medlemsländer är såpass rädda för flyktingar att de är beredda att gå så här långt är skamligt och jag är övertygad om att historiens dom över oss kommer att bli hård.

Vi kan inte betrakta det här som något annat än ett misslyckande och en moralisk kollaps. Med europeiska mått har Sverige såklart inget att skämmas för. Vi hade länge en rimlig asylpolitik, en asylpolitik som också hade fungerat om ansvaret för mottagandet av flyktingar delats av hela den europeiska unionen.

Avtalet med Turkiet visar att EU:s medlemsländer inte har några som helst ambitioner att dela något ansvar. Avtalet visar att den svenska regeringens plan att lägga sig på EU:s lägstanivå vad gäller flyktingmottagande inte övertygar andra länder att ta ansvar.

EU nöjer sig inte med någon lägstanivå. EU betalar andra länder för att slippa den lägsta nivån.

Vad Sverige kan göra är att visa att det går att ta emot människor. Vi måste inrikta oss på att snabbt bygga upp kapaciteten i mottagningssystemen, fixa bostäder, skolor, och förutsättningar för etablering.

Vi måste se till att vi gör det vi sa att vi skulle göra med det ”andrum” vi har skaffat oss på andra människors bekostnad.

Och sedan successivt ta bort de restriktioner som vi infört för att skicka signaler till desperata människor att ta sin desperation och sina framtidsdrömmar någon annanstans.

Om vi visar att det går att ta bort gränshinder, id-kontroller, tillfälliga uppehållstillstånd, så kan vi inta en ledande roll i Europa. Vi kan visa att vårt samhällsbygge inte är så instabilt att det inte kan hantera att människor vill bosätta sig här.

Att öppna upp i en tid där det tydligen anses fullt rimligt att skjuta tårgas mot barn som inget annat vill än att ta sig in i ett annat land kan vara svårt, men det är enda sättet.

Europa är mer än bara en geografiskt definierad plats. Det är också en aktör, en moralisk agent vars handlingar inte sker i ett etiskt vakuum. Att stänga EU:s yttre gränser för asylsökande är fel, oavsett vad folkopinionen anser - den har haft fel förr.

Vi kan inte som en av de starkaste krafterna på jorden börja tumma på de mänskliga rättigheterna. För då blir de meningslösa. Då förvandlas de till vänliga rekommendationer i stället för bindande åtaganden.

Avtalet med Turkiet är en skam för EU.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nils Karlsson

Föreläsare och filosof, inte längre miljöpartist

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev