Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

EU-dom en ljusning för gayäktenskap

Publicerad: 21 november 2018, 19:00

EU-domen kan underlätta för dem som vill ingå samkönade äktenskap, skriver DS EU-kommentator Sigrid Melchior.

EU får inte lagstifta om samkönade äktenskap. Men EU-domstolen har beslutat att homosexuella makars rätt att flytta inom EU inte får inskränkas. Indirekt har EU tagit ett steg mot legalisering av gayäktenskap i hela unionen.


Ämnen i artikeln:

HBTQEU

Många som är födda på 80-talet eller tidigare förstår nog referensen ”tiotusen tyska bögar”.

Det var Fredrik Lindström från busringningsradioprogrammet Hassan som ringde till föreningen ”Ja till EU” inför den svenska EU-folkomröstningen 1994. En orolig Lindström vill kolla en grej som hans kompis berättat: ”Är det sant att om vi går med i EU kommer det att komma tiotusen tyska bögar hit till Sverige?”.

Kvinnan på andra sidan luren säger, märkbart irriterad, att det inte stämmer, varpå Lindström konstaterar att bögarna alltså stoppas vid gränsen? Efter ett tag ger kvinnan upp och svarar trött jakande när Lindström säger ”du menar... att det kan komma hundratusen?”.

Mig veterligen har ingen räknat på hur mycket homosexuella respektive heterosexuella personer flyttar inom EU, men det är ett rimligt antagande att den förstnämnda gruppen flyttar i något högre utsträckning, av samma anledning som många unga vuxna hbtq-personer lämnar den småstad de växt upp i för ett friare liv i huvudstaden.

EU-medborgarskapet ger var och en rätt att flytta överallt i EU. Så, om jobbet och språkkunskaperna tillåter, varför stanna i ett land där man inte har rätt att gifta sig med sin partner eller bli förälder?

I så fall handlar det nog inte om att 10 000 tyska bögar kommer till Sverige, utan snarare att 10 000 polska eller bulgariska bögar flyttar till London, Berlin och Paris.

Lagar och regler om äktenskap och föräldraskap klassas som familjepolitik. Och familjepolitik är sådant som EU, enligt den stora regelboken Lissabonfördraget, måste hålla tassarna borta ifrån. Inte förrän alla EU-länder enhälligt ändrat på detta, i ett nytt fördrag, skulle EU kunna börja bestämma centralt. Och det är något som ingen EU-regering vill, varken de socialt konservativa eller progressiva.

Men som med mycket annat som EU på pappret inte får besluta om, bestämmer EU en hel del ändå. Indirekt och oavsiktligt. Som en konsekvens av den näst intill heliga principen om fri rörligheten inom unionen.

I juni i år kom en dom som påverkar livet för många homosexuella par. Då slog EU-domstolen nämligen fast att Rumänien inte hade rätt att neka ett rumänskt-amerikanskt gaypar de rättigheter som andra äkta makar har. De båda männen hade gift sig i Belgien och därefter flyttat till Rumänien. Där erkändes inte deras äktenskap och följaktligen fick inte amerikanen uppehålls- och arbetstillstånd.

Sommarens EU-dom innebär inte att Rumänien nu måste legalisera samkönade äktenskap. Men Rumänien får inte längre diskriminera en icke-europeisk partner genom att vägra erkänna ett samkönat äktenskap som ingåtts någon annanstans. EU-domstolen slår nämligen fast att ordet make/maka i principen om ”make/makas fria rörlighet” inte säger någonting om makarnas kön.

En omedelbar konsekvens av domen är att alla rumäner, bulgarer, letter eller polacker som är ihop med en icke-europé, nu kan – om de skulle vilja – åka på en helgresa till Sverige eller Nederländerna eller något annat EU-land som tillåter samkönade äktenskap, gifta sig där och sen tvinga hemmamyndigheterna att acceptera äktenskapet.

På längre sikt kommer nog denna nya EU-praxis användas av rättighetsorganisationer för att pressa fram liberalare lagstiftning i socialt konservativa EU-länder.

Det finns nämligen fler liknande fall. Just nu sprids uppropet ”Respektera vår kärlek” på sociala medier, med alla EU-politiker som adressat. Det gäller ett fransk-australiensiskt lesbiskt par som gift sig i Frankrike och därefter flyttat till Bulgarien. I kraft av sitt EU-medborgarskap fick den franska kvinnan uppehållstillstånd, medan australiensiskan fick nobben eftersom hon inte räknades som fransyskans fru.

Kanske landar också detta fall, eller något liknande, så småningom i domstol. Bakom det senaste uppropet står nämligen en amerikansk kampanjorganisation för hbtq-rättigheter, och i USA är domstolsaktivism ett vanligare verktyg för politisk förändring än i Europa.

Fakta:

Heta

Brittiskt kaos

Förra veckans brexit-deal är den enda möjliga, givet EU:s och Storbritanniens premisser. Det säger både Theresa May och EU. Om det brittiska parlamentet nobbar dealen kan det bli så att Storbritannien lämnar EU nästa år utan något som helst avtal.

Eurobudget

De tyska och franska regeringarna lägger fram ett gemensamt förslag om en särskild eurobudget – en reform som Frankrikes Emmanuel Macron länge förespråkat. Enligt förslaget ska euroländerna ha olika investeringsprogram vid sidan av den vanliga EU-budgeten.

Gränskontroller

Regeringen har ännu en gång förlängt Sveriges gränskontroller mot andra Schengenländer, trots skarp kritik från bland annat EU-parlamentet om att Sverige och fem andra EU-länder redan haft gränskontroller längre än vad som är tillåtet.

Svajigt ordförandeland

Rumäniens EU-minister avgick bara några veckor innan Rumänien tar över ordförandeklubban i EU:s ministerråd. Landets president Klaus Johannis säger att regeringen inte klarar ordförandeskapet, vilket premiärministern tillbakavisar. Finska regeringen, som står näst på tur, säger sig kunna hoppa in med kort varsel.

Kalla

Andrej Babiš

Härvan växer kring ”Tjeckiens Trump”, premiärministern Andrej Babiš, som misstänks för korruption med EU-medel. Häromveckan tog skandalen en bisarr vändning när Babiš 35-årige son, som lider av psykisk sjukdom, berättat att han hade blivit lurad att resa till Krim och där hållits mot sin vilja, för att tjeckisk polis inte skulle kunna förhöra honom om hans fars affärer.

Sigrid Melchior

DS EU-kommentator

Ämnen i artikeln:

HBTQEU

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev