tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Ett tydligt vägval bort från statligt orkestrerad låglönemarknad”

Publicerad: 20 september 2017, 07:50

LO/Jonas Ekströmer/TT

Åsa-Pia Järliden-Bergström, LO-ekonom, är nöjd med att budgeten innehåller satsningar som LO har efterlyst, men saknar politik som bidrar till att vända utvecklingen med ökade inkomstskillnader.

Ämnen i artikeln:

Budget 2018

Vad för slags budget är detta? Är den offensiv, passiv, försiktig..?

– En offensiv satsning på de stora behov som finns i svensk ekonomi. Det faktum att regeringen nu har lämnat synen att reformer måste finansieras krona för krona ger stora möjligheter till investeringar för framtiden och en stärkt framtidstro. Sverige har nu slagit in på en väg som innebär en bättre gemensam välfärd, större möjligheter för kommunerna att klara finansieringen i framtiden, en mer sammanhållen skola och mer till de hushåll och individer som har det allra svårast att få ekonomin att gå ihop.

— Regeringens politik stärker den svenska modellen. Satsningar på kompetensutveckling är ett tydligt vägval bort från statligt orkestrerad låglönemarknad och detta val ger förutsättningar för en stark arbetsmarknad framöver.

Var i budgeten syns det att vi närmar oss ett valår?

– Det syns i helheten - överallt. Men jag ser det som att V, MP och i synnerhet S nu har m öjlighet att visa upp sin politik och vad som kommer att vara centrala områden för dem i valet. Först nu finns det tillräckligt med utrymme för att göra de större satsningar på utbildning och välfärd som bland annat LO har efterlyst.

Om du fick omprioritera en budgetpost och lägga resurserna under den på ett annat politikområde - vilken förändring skulle du göra?

– I regeringens stora arbetsmarknadspaket på totalt 4,2 miljarder kronor 2018 är nästan hälften en satsning på lägre arbetsgivaravgifter för enmansföretag som anställer. Det är inte viktigare att öka sysselsättningen i enmansföretag än inom andra företagsformer. De pengar som används i dessa stödformer i dag skulle med fördel kunna användas till att främja en ökad sysselsättning på ett mer effektivt sätt.

Magdalena Anderssons största misstag i denna budget är….?

– Jag skulle inte kalla det Magdalenas misstag – men det är olyckligt att förändringarna i 3:12-regelerna stoppades av oppositionen. Nu finns inte mycket i denna regerings budget som bidrar till att vända utvecklingen med ökade inkomstskillnader på grund av att de allra rikaste drar ifrån. Regeringens aviserade höjning av skatten på sparande på investeringssparkonton och kapitalförsäkring är bra, men långtifrån tillräcklig. Genomför en bred skattereform med fokus på jämlikhet genom rättvisare beskattning av kapital och kapitalinkomster!

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev