Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Ett nej borde vara ett nej i asylpolitiken

Det Elin Ersson gjorde var inte modigt, det var dumdristigt. Inte nog med att hon sätter sig emot ett beslut, hon kränker även övriga resenärers frihet genom att förhindra deras flygresa att avgå i tid, skriver Linn Wirdemo och Dennis Alvdén från Moderata ungdomsförbundet.

Publicerad: 1 augusti 2018, 15:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Hur ska Sverige lyckas behålla en stadig demokrati om alla går runt och tar lagen i egna händer för något de tycker är “rätt”?, frågar sig debattörerna.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

UppehållstillståndMigration

Den 23 juli tog aktivisten Elin Ersson lagen i sina egna händer genom att försöka stoppa en 52-årig afghansk man från att utvisas. I en livesändning på Facebook ser man hur hon vägrar sätta sig ner för att hindra planet från att lyfta och ta mannen till Afghanistan. Till slut beordrade piloten både Elin och mannen att lämna planet.

Vi vill rikta kritik mot Elins beteende. Det faktum att en 21-åring försöker hindra ett beslut taget utav Migrationsverket är både absurt och oroväckande. Elin nämner i en intervju med TT att hon hade gjort om det, om det krävdes av henne.

“Sättet som Sverige behandlar flyktingar i dagsläget är inte acceptabelt, jag vill se en mer rättssäker process.” säger Elin.

Sverige har ett utav världens mest rättssäkra asylprocesser där asylsökande har rätt till domstolsprövningar i flera led. När ett avslag kommer, då det inte finns något asylskäl, ska man lämna landet. Ett nej är ett nej. Vi tycker det är underligt när vänstern är väldigt tydliga med detta när det gäller samtycke men inte asylsökande. Då är det plötsligt okej att inte lyssna på ett nej. Moderaterna tycker att ett nej är ett nej i alla frågor.

Det Elin gjorde var inte modigt, det var dumdristigt. Inte nog med att hon sätter sig emot ett beslut, hon kränker även övriga resenärers frihet genom att förhindra deras flygresa att avgå i tid. Hur ska Sverige lyckas behålla en stadig demokrati om alla går runt och tar lagen i egna händer för något de tycker är “rätt”? Vem bestämmer vad som är rätt nog att undgå juridiska konsekvenser? Räknas det alltid som civilkurage, eller gäller det bara när du som läsare håller med om vad individen står för? Var går gränsen?

“Följa lagar, det ska man absolut göra. Men ibland så håller lagarna inte måttet eller implementeras på ett sätt som är orimligt och då kan det hända att man som människa hamnar i en situation där man måste bestämma sig för hur man agerar.” menade Malin Björk, (V), enligt Aftonbladet. Enligt Malin ska lagar följas, men om du som individ ser en lag som orimlig kan du då ställa dig utanför lagen om så behagas. Fast bara om det kan kopplas till solidaritet, annars är du en brottsling i vänsterns ögon. Vi kan nu se att aktivism är vänsterns smidiga alternativ till att följa svensk lag.

Det är ingen nyhet att människor tycker olika och vill stå upp för det, men när vi står upp för våra åsikter bör vi göra det med respekt för våra medmänniskor. Till exempel via en kampanj, namninsamling eller laglig demonstration. Inte via utpressning på ett flygplan fullt av andra passagerare som blir försenade och oroliga.

Vi moderater vill ha ordning och reda på rättspolitiken likväl som i migrationspolitiken.

Därför tycker vi att det borde vidtas juridiska åtgärder. Elin borde kunna dömas till böter eller fängelse i högst sex månader eftersom hon inte åtlytt ”vad befälhavaren bestämmer om ordningen ombord” (Luftfartslagen 13 kap. 4 § 10. p). Trots det har Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg offentligt stöttat Elin samt uppmuntrat sådant beteende genom att skriva: “Fler borde stå upp för det de tror på.”

Vi håller med om att fler borde stå för sin sak, men på ett civiliserat och lagligt sätt. Det är fel att utpressa piloten på ett fullsatt flyg, det är fel att ett sådant beteende hyllas och det är fel att någonsin tro att lösningen är att ta lagen i egna händer. Vi behöver tydligare, hårdare och mer ordningsam rätts- och migrationspolitik. Det kan Moderaterna ge oss.

Linn Wirdemo, vice ordförande i MUF Alingsås

Dennis Alvdén, ordförande i MUF Alingsås

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev