Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Ett demokratiskt beslut behövs i EU-frågan”

Det behövs en bred diskussion om vad vi vill med vårt framtida samhällsbygge – och med EU-medlemskapet.

Publicerad: 13 februari 2017, 11:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Miljöpartiet är numera för svenskt EU-medlemskap - men det är de partimedlemmar som nu lägger en motion i frågan till kongressen i maj.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

EUMiljöpartiet

Det är hög tid att det svenska folket ska få säga sitt om Sveriges medlemskap i den Europeiska Unionen.

EU har ändrat inriktning från att ha verkat för de fyra principerna mellan länderna där varor, tjänster, personer och kapital ska kunna röra sig utan att hindras av tullar, avgifter, diskriminering eller nationella krav, till att sträva till att bli en federal stat. Med gemensam finanspolitik, skatter och valuta och en EU-armé samt egna gränstrupper för att nämna något av det planerade framtida Europa.

Subsidiaritetsprincipen som skulle säkerställa att beslut fattas så nära medborgarna som möjligt har upphört att gälla och istället fattas detaljbeslut i Bryssel. Europeiska unionen skulle genom förenkling av regelverk göra Europa konkurrenskraftigare men resultatet har i många fall blivit det motsatta med miljontals jobb exporterade till låglöne- och klimatförstörande länder.

På så sätt minskar år efter år Sveriges självständighet. Vi har haft folkomröstningar men om det vi ser i dag har vi inte fått yttra oss, och folkomröstningen om EU-medlemskap 1994 gällde ett fördjupat mellanstatligt samarbete – inte deltagande i bygget av en europeisk superstat.

De som absolut inte vill ha kvar några självständiga stater är de globala och multinationella företagen med bankindustrin i spetsen. De vill inte att våra specifika intressen och politiska beslut på något sätt ska försvårar för deras expansion eller riskera deras marknadsandelar.

Att se sitt jobb bli automatiserat är kanske bra om andra jobb finns, att konkurrera med utländska företag och arbetare är bra om konkurrenten följer samma regelverk och inte löne- eller prisdumpar. Så är t.ex. inte fallet vare sig det gäller transporter eller byggarbeten i Sverige. EU kan styra bort industri från Sverige till något mer behövande land.

Global livsmedelsproduktion av mat framställd i industriell skala slår ut närodlade och nyttiga födoämnen.

En rapport från SLU konstaterar att svenskt jordbruk kan föda en befolkning på hela 13,5 miljoner invånare, inklusive egen produktion av drivmedel och gödsel till jordbruket. Detta förutsätter dock att den svenska livsmedelsproduktionen inte slås ut. Globala läkemedelsföretags lobbyorganisationer kommer att påverka EU att avskaffa all slags alternativmedicin.

Europeiska unionen arbetar metodiskt på att bygga upp en EU-armé. NATO kommer i en nära framtid att utgöras av USA, EU, Storbritannien, Kanada och Turkiet. Sverige behöver inte ens ansöka om NATO medlemskap för EU ordnar det hela bakvägen. Värdlandsavtalet var en försmak. En mot unionen avvikande utrikespolitik kan vi glömma och går EU i krig med Ryssland eller Syrien kan vi glömma Sveriges roll inom fredsrörelsen.

Att medlemskap i unionen årligen kostar 30 miljarder kronor och att terrorister, vapen och narkotika flödar fritt in över gränsen medan stöldgods fritt rullar ut är andra avigsidor. Vi vill ha en folkomröstning om medlemskap i den Europeiska Unionen med anledning av att EU nu utvecklas till något långt bortom den horisont vi såg för snart 25 år sedan.

Miljöpartiet är numera starka anhängare av EU. Det är inte undertecknaren av denna artikel, som nu med stöd av över tjugo andra partimedlemmar lägger en motion i frågan för miljöpartiets kongress att ta ställning till i vår. Vad vi önskar är en bred diskussion över hela landet om vad vi vill med vårt framtida samhällsbygge och att vi efter bästa förmåga tar ett demokratiskt beslut i EU-frågan, inget annat.

Rebwar Hassan, ledamot (MP) Stockholms läns landsting, fd riksdagsledamot

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

EUMiljöpartiet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev