Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

En artighetsfras är inte ett ”politiskt samtal”

Rickard Walls orättvisa utfall mot Erika Ullberg (S) är bara ytterligare ett bevis på hur Sverigedemokraterna gör sig omöjliga i politiska församlingar. Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting har tidigare sagt nej och kommer fortsätta att säga nej till samarbete med Sverigedemokraterna, skriver Niklas Domeij i en slutreplik.

Publicerad: 28 augusti 2018, 12:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SLLSocialdemokraternaSverigedemokraterna

Slutreplik. Erika Ullberg (S) har under mandatperioden skiljt ut sig i Stockholms läns landsting för att hon har tagit debatten med Sverigedemokraterna i väljarnas viktigaste fråga: sjukvården. Både i media och i talarstolen där Erika Ullberg senast tog replik och klädde av Sverigedemokraternas innehållslösa budgetförslag, till skillnad från Irene Svenonius (M). Därför är det ytterst märkligt att Rickard Wall grundlöst i en replik i Dagens samhälle anklagar Erika Ullberg för att föra politiska samtal med Sverigedemokraterna.

Wall hänvisar i debattartikeln till ett öppet seminarium hos Bil Sweden den 12 mars 2015. Erika Ullberg var tillsammans med Kristoffer Tamsons (M) samt Stockholms handelskammare med flera inbjuden att kommentera en rapport om Östlig förbindelse. På seminariet befann sig Richard Wall som då var helt ny ledamot i trafiknämnden. Jag själv som medföljande sekreterare och Erika Ullberg hälsade artigt på de personer som befann sig i lokalen inklusive Richard Wall.

Jag utväxlade några artighetsfraser med Wall, så som man gör med någon som är ny och obekant. Däribland slängde jag en gliring kring att Sverigedemokraterna tydligen stod för nedskärningar i busstrafiken i och med att Sverigedemokraterna (Wall själv) röstat för Moderaternas budget för SL. Wall protesterade mot detta och efter det var samtalet avslutat. Att Socialdemokraterna varit kritiska till Moderaternas bussnedskärningar är knappast ett hemligt politiskt samtal; det har upprepats i media, i talarstolen och i mötet med medborgare.

Socialdemokraterna behandlar alla politiker och tjänstemän som människor och vi förutsätter att utväxling av artigheter är vanligt svensk hyfs. Walls orättvisa utfall mot Erika är bara ytterligare ett bevis på hur Sverigedemokraterna gör sig omöjliga i politiska församlingar. Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting har tidigare sagt nej och kommer fortsätta att säga nej till samarbete med Sverigedemokraterna.

Vi menar att ett socialdemokratiskt lett styre är den enda garanten för en ny sjukvårdspolitik i Stockholms läns landsting, bort från NKS, överbelastade akuter, uppskjutna operationer och förlossningskris. Därför lyfte Erikas Ullberg i sin debattartikel frågan om Irene Svenonius (M) kan tänka sig att ge SD ökat inflytande. Den frågan är fortfarande obesvarad.

Niklas Domeij, politisk sekreterare, Socialdemokraterna, Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev