söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Ella Bohlin: ”Sjuklig fixering vid utdelning”

Det är tråkigt att en politiker på högsta nivå inte intresserar sig mer för fakta. Det finns en mytbild av att privata vård- och omsorgsföretag skär guld med täljkniv, skriver Ella Bohlin.

Publicerad: 16 augusti 2016, 10:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jag vill se ett ökat fokus på kvalitet, skriver Ella Bohlin apropå debatten om vinster i välfärden.


Ämnen i artikeln:

KristdemokraternaVinster i välfärdenSkatterPrivat driftVälfärdStockholm

”Det inte ska gå att tjäna snabba pengar i välfärden.” Så sade civilminister Ardalan Shekarabi (S) i början av sommaren och meddelade att det nu ska läggas ytterligare administrativa pålagor på förskolor och vårdcentraler. Varför motsvarande krav inte läggs på manligt dominerande branscher som bygger vägar och vårdcentraler för skattepengar förklaras däremot aldrig.

Det är tråkigt att en politiker på högsta nivå inte intresserar sig mer för fakta. Det finns en mytbild av att privata vård- och omsorgsföretag skär guld med täljkniv. Att de tar av skattepengarna och delar ut miljarder i vinst till ägare i skatteparadis. Verkligheten säger något annat. Utdelningen var i genomsnitt 3,3 procent år 2014.

Utöver att Shekarabi bör bry sig om fakta borde ministern också intressera sig för vad privata vård- och omsorgsföretag faktiskt investerar i samhället. Svensk välfärd står inför enorma investeringsbehov.

Till exempel är många fastigheter i dåligt skick och inte anpassade till moderna arbetssätt. Samtidigt har vi en stark urbaniseringstrend vilket gör att det saknas lokaler för förskolor, skolor, vårdinrättningar och äldreomsorg i storstadsregionerna. Enligt vissa beräkningar uppgår investeringsbehoven inom välfärdssektorerna till mellan 35 och 40 miljarder kronor per år framöver, vilket innebär en stor utmaning för kommuners och landstings ekonomi.

Min uppmaning till civilministern blir att oroa sig mindre för det egna kapitalet hos välfärdsföretagen, där majoriteten av bolagen i dessa sektorer dessutom är små. I stället är det dags att oroa sig för skattebetalarnas kapital och hur det används. Fokus måste vara vilken kvalitet som kommer från utföraren, och vad det kostar. Om utföraren sedan är privat ägd eller offentligt ägd spelar mindre roll, och om vinsten ett givet år är noll procent eller tolv procent är också av mindre betydelse.

Som landstingsråd i Stockholms län ser jag vilka fantastiska insatser som görs av fristående vårdgivare, från terapeuter och psykiatriker till vårdcentraler och till och med akutsjukhus. Utan dessa vårdgivare har vi ingen möjlighet att erbjuda en vård av den kvalitet som vi har i dag.

Jag vill se ett ökat fokus på kvalitet, med tydliga och lätt tillgängliga jämförelser så att medborgare, patienter och elever har möjlighet att fatta upplysta val, med flera goda alternativ. Här finns en stor och viktig insats att göra för regeringen, något som kommer att göra märkbar skillnad för patienter och elever i hela landet. Lägg fokus där i stället för att jaga vårdgivare med ännu fler blanketter, inskränkningar och byråkratiska procedurer.

Ella Bohlin, barn- och äldrelandstingsråd, gruppledare (KD), Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev