Demokrati
Ebo-besked väcker hopp – ”Lagen har fått förskräckliga konsekvenser”
Publicerad: 12 januari 2022, 13:07
Kommuner som tagit ett stort ansvar för flyktingmottagandet måste nu avlastas. Det tycker både Boel Godner (S) och Patric Åberg (M) som båda välkomnar regeringens besked i ebo-frågan. Foto: Södertälje kommun, Ludvig Thunman / BILDBYRÅN
Södertälje jublar när S-regeringen – till slut – tar steg för att avveckla ebo-lagen. ”Den har fått förskräckliga konsekvenser”, säger Boel Godner (S). Patric Åberg (M) i Östra Göinge är lika frustrerad och räknar med att hans parti väljer att rösta bort lagen. ”Fast man säger att det kommer så få asylsökande så har vi nu 250 boende i vår kommun.”
Ämnen i artikeln:
Regeringen AnderssonBosättningslagenSocialdemokraternaModeraternaAsylsökandeIntegrationspolitikPå tisdagen meddelade integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) att regeringen ger en befintlig utredning tilläggsdirektiv om att ta fram förslag på hur den så kallade ebo-lagen, lagen om eget boende, ska kunna tas bort.
Södertälje kommun har genom åren haft ett stort mottagande av asylsökande som flyttat dit på egen hand. Kommunstyrelseordföranden Boel Godner har länge kämpat för att ebo-lagen ska avskaffas och hon är mycket nöjd med att det nu kan vara på väg att ske.
– Det är jättebra att regeringen försöker skapa ordning och reda i flyktingmottagandet och gör något åt denna lag som fått sådana förskräckliga konsekvenser för Sverige och några av kommunerna, säger hon.
Ebo-lagen infördes av den borgerliga regeringen 1994. Den gör det möjligt för en person att redan under asyltiden ordna sitt boende på egen hand. Det har lett till att vissa kommuner fått ta ett mycket stort ansvar och relativt bred enighet råder om att lagen lett till ökad segregation och trångboddhet, inte minst i områden som redan har allvarliga socioekonomiska utmaningar.
Socialdemokraterna har en rad kongressbeslut på att ebo-lagen ska avskaffas, men först nu tillsätts alltså en utredning. Direktiven till den tas fram ”under början av året” och utredningen ska vara klar i höst.
För två år sedan infördes en skärpning av lagen som gjorde att ett 30-tal kommuner fick möjlighet att undanta vissa områden från ebo-inflyttning. Den som ändå flyttar dit mister sin dagersättning. Anders Ygeman konstaterade på presskonferensen att det inte varit tillräckligt. Boel Godner går längre än så.
– Den förändringen har varit värdelös. Det fortsätter att komma personer hit som vi inte har någon kontroll över. Till stor del beror det på den svarta hyresmarknad som finns hos oss. Man folkbokför sig på ett ställe som inte är undantaget från ebo och bor på ett annat i alla fall.
Direktiven till utredningen är alltså inte klara, men enligt Anders Ygeman är huvudtanken att alla asylsökande till en början ska bo på Migrationsverkets så kallade mottagningscenter, som ska finnas i några få kommuner runt om i landet. Den som flyttar vidare på egen hand kan mista sin dagersättning.
LÄS MER: Därför kan Eskilstuna inte säga nej till nyanlända.
Förhoppningen är att de asylsökande ska stanna på Migrationsverkets boenden tills de får uppehållstillstånd och därefter anvisas till en kommun enligt bosättningslagen.
Boel Godner framhåller att den viktiga förändringen blir att alla till en början kommer till ett boende där får information om hur de fungerar i Sverige.
– När man fått den hoppas jag att fler väljer att stanna på anläggningsboendet för att man inser att det är bättre att bli placerad i en kommun där barnen få gå i skolan och där man inte hamnar i ett så kallat utsatt område. Den informationen når inte alla i dag.
Som det är nu åker många direkt till exempelvis Södertälje.
– Många blir ju sedan chockade och jätteledsna när de ser var de hamnar när de väljer själva. Det tror att de ska komma till frihet och få ett underbart liv, men så är det ju inte, säger Boel Godner.
Hon hoppas att utredningen ska komma fram till att ingen ska kunna flytta på egen hand utan att alla ska anvisas enligt bosättningslagen.
Även Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, har länge argumenterat för att ebo-lagen bör skrotas. Hon anser att den har ökat segregationen och att de förändringar som gjorts på senare tid varit otillräckliga.
– En stor majoritet av de asylsökande bosätter sig i eget boende i socioekonomiskt svaga områden i Malmö. Därför är jag glad att regeringen nu vill avveckla ett illa fungerande system och jag hyser gott hopp om att man kommer att kunna lägga fram förslag som gör att staten säkrar ett ordnat mottagande som bidrar till integration, säger hon.
Regeringen bedömer med att det finns ett brett stöd i riksdagen för att avveckla ebo. Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Östra Göinge, räknar med att hans parti röstar för det. Östra Göinge är bland de relativt få M-styrda kommuner som haft ett stort ebo-mottagande.
– Vi kan inte ha ebo-lagen eftersom den bara förstärker segregationen och innebär att de kommuner som redan gjort mycket får göra ännu mer. Allt som gör att att belastningen minskar för dem som tagit ett stort ansvar är positivt, säger Patric Åberg.
– Fast man säger att det kommer så få asylsökande till Sverige så har vi nu 250 boende i vår kommun.
Skälet är att Migrationsverket hyr lägenheter i Östra Göinge. Myndigheten har en plan för att avveckla dem.
– Men jag förstår inte varför de inte börjar med det någon gång, säger Patric Åberg.
De mottagningscenter där alla asylsökande i framtiden troligen ska bo placeras sannolikt där Migrationsverket redan i dag har större kontor, exempelvis i Sigtuna och Göteborg. Att myndigheten skulle finnas i Östra Göinge är uteslutet, anser Patric Åberg.
– Det finns inte på världskartan.