Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Du kan räkna med oss från dag ett, Baylan!

Värna allmännyttan, förbättra skattevillkoren och sjösätt inga tomtebloss till projekt, utan tänk långsiktigt och inkludera oss i arbetet för att bryta segregationen, skriver representanter för allmännyttan i ett öppet brev till samordningsminister Ibrahim Baylan (S).

Publicerad: 10 november 2016, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: JAN WIRIDEN/TT, Jonas Ekströmer/TT, Jonas Lindkvist/TT


Ämnen i artikeln:

AllmännyttanSamhällsplaneringSkatterUtanförskapHyresrätterSegregationFörorterSociala bostäder

Regeringen konkretiserar nu sitt reformprogram för minskad segregation. Ett initiativ som du som samordningsminister är an­svarig för. Det är en minst sagt viktig och nödvändig satsning som vi inom allmännyttan varmt välkomnar. Men vi vill även göra ett medskick.

Vår erfarenhet är att det behövs kraftfulla samarbeten mellan erfarna och drivande människor med stor lokalkännedom för att uppnå verklig förändring. Människor som är på plats varje dag i de områden där det som vi kallar segregation har uppstått. De som bor och lever där, och vi som arbetar där.

Vi som skriver detta äger och förvaltar över 135 000 bostäder, varav många i socialt och ekonomiskt ut­satta områden. Våra medarbetare, och kolleger runt om i landet, möter dagligen människor som lever i otrygghet och utanförskap.

Men vi möter också hoppfullhet, inte minst när vi själva är med och skapar förändring. Som i Göte­borg och Örebro där vi skapar praktik- och lärlings­platser och visstidsanställningar åt de boende genom att ta sociala hänsyn i upphandlingar.

I Göteborg satsar vi särskilt på att öka integrationen bland barn och ungdomar. Det är små konkreta idéer och större samarbeten med idrottsklubbar.

I Örebro samverkar allmännyttan med arbetsförmedlingen om rekrytering i bolagets sociala upphandlingar, och med nya uthyrningsregler arbetar bolaget för att öka den sociala blandningen i vissa områden.

I Stockholm har bolagen kommit långt när det gäller stadsutveckling i nära samarbete med de boende. Hållbara Hökarängen och Bagarmossen Smart up tar avstamp i de unika förutsättningar som finns i varje stadsdel och bidrar till att göra det som är bra ännu bättre.

På Järvafältet skapas nya mötesplatser, man inför feministisk stadsplanering och gör storsatsningar som Rinke­bystråket. I Husby kan till exempel invånarna träffa läkare på bostadsföretagets kontor, ett sätt att öka tillgängligheten och hälsan i stadsdelen. Totalt satsar allmän­nyttan i Stockholm varje år en halv miljard kronor på Järvafältet.

Vi som arbetar i de allmännyttiga bostadsföretagen har också stor er­farenhet av att renovera på de boendes villkor. Och att varje år erbjuda tusentals unga sommarjobb är en självklarhet för oss i många delar av landet.

Många goda insatser görs även inom ramen för lokala fastighets­ägarföreningar, där allmännyttan tillsammans med privata fastighetsägare och bostadstadsrättsföreningar tar ett stort och gemensamt ansvar för de stadsdelar och orter de verkar i. Här finns många lärdomar att dra och goda exempel som är värda att spridas.

Det vi gör är på riktigt, ingen ytlig symbolik. Vi vet att framgången vilar på enträget arbete, långsiktighet, samarbete med näringsliv och civilsamhället samt täta kontakter med kommunen. För att detta ska fungera ännu bättre vill vi därför att:

■ Skattevillkoren för hyresrätten förbättras. Inför en låg moms på bostadshyra så att vi kan dra av kostnader vid nybyggen och renoveringar. Vi vet att många hyresgäster har svårt att klara hyran i nyproduktion eller efter en renovering. Det är inte rimligt att dagens skatter gör hyresrätten 3 000 kronor dyrare i månaden jämfört med bostadsrätt och egna­hem. Den orättvisa obalansen är fastslagen av den statliga bostadsbeskattningskommittén och måste åtgärdas. Det ligger i politikernas händer.
■ Den svenska modellen med en allmännytta för alla och kollektivt förhandlade hyror värnas, liksom den systematiska hyressättningen. Vi i Sverige har lyckats slippa social housing och därmed de kostnader och stigmatiseringar som en sådan modell ger. Låt oss i stället utveckla och förbättra de förhandlade hyrorna så att de på ett bättre sätt möter dagens verklighet.
■ Sjösätt inte en massa tillfälliga projekt. Många boende i socialt utsatta områden är trötta på dessa tomtebloss och bolagen vill mycket hellre ha långsiktiga förutsättningar som skapar stabilitet.

Arbetet för ett gott samhälle sker när och där människor möts. Där vi inom allmännyttan verkar finns massor av möjligheter till utveckling och därför blir vår förvaltning mycket mer än underhåll av fastigheter.

Vårt löfte till dig Ibrahim Baylan, är att du kan räkna med oss från dag ett. Vi vet vilket hårt arbete och outtröttlig energi som krävs för att åstadkomma verklig förändring. Och vi står beredda att göra vår del för att bryta segregationen och bygga ett Sverige som är bra för alla.

Läs även Ibrahim Baylans svar: Vi tar era konstruktiva förslag vidare

Anders Nordstrand, vd, bransch- och intresseorganisationen Sabo

Pelle Björklund, vd, Svenska Bostäder

Kicki Björklund, vd, Bostadsbolaget

Per-Henrik Hartmann, vd, Familjebostäder i Göteborg

Eva Nygren, vd, Stockholmshem

Ulf Rohlén, vd Örebrobostäder

Anette Sand, vd, Familjebostäder i Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev