Demokrati
Dra lärdomar av tragedin i polisarresten i Handen
Det var nu över ett år sedan som 27-årige Sercan Budakçı hittades livlös i arresten på Handens polisstation i Haninge. Han drevs till att ta sitt liv efter att ha blivit misshandlad, suttit inlåst i nästan 24 timmar och nekats den vård han behövde och uttryckligen begärde.
Publicerad: 31 oktober 2012, 14:53
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Ämnen i artikeln:
PolisenMin utredning visade bland annat att jourläkaren från Mediblå HB saknade rätt utbildning och erfarenheter samt fattade felaktiga beslut. Trots att Sercan berättat om psykoser och begärt att föras till psykakuten återfördes han istället till isolering i cellen. I min JO-anmälan framgick att Rikspolisstyrelsen fick flera anbud där anbudsgivarna hade erfarenhet av polisläkararbete. Mediblå HB var de enda som saknade sådan erfarenhet; de var istället ortopeder.
Till slut avslutade Rikspolisstyrelsen avtalet med vårdföretaget. Detta visar hur viktigt det är offentliggöra missförhållanden. Om sanningen bakom Mediblås brister, felaktiga beslut och den korrupta upphandlingen (till exempel tydligt jäv) aldrig dragits ut i offentligheten hade vårdföretaget kunnat fortsätta utföra polisiär arrestvård.
Min rekonstruktion av händelserna i cell nummer sex på polisstationen i Handen visade också på stora brister:
a) Den stol som är fastskruvad i väggen sitter nästan rakt under ventilationsgallret i taket. Inga möbler i cellen går att flytta.
b) Genom att ställa mig på stolen kunde jag trä lakanet genom gallret. Det tog mindre än två minuter.
c) Lakanet som finns i cellen är av tyg och har en rivhållfasthet på 10,6 kg per cm2 samt draghållfasthet på 44,5/43,2 daN (dekanewton); ett kvalitetsmaterial som med stor marginal kan hålla för kroppsvikten av en fullvuxen man.
När min utredning släpptes i januari i år tvingades polisen svara på innehållet.
”Sitter man på sängen här och inte gör någonting så är man ju trygg i en cell”, sa sektionschefen på brottsförebyggande enheten på Rikspolisstyrelsen, Per Engström i ett inslag i Sveriges Radio den 11 januari. Per Engström förklarade också i samma inslag också att det var en kostnadsfråga, varför man inte bygger om i arrestlokalerna.
Rikspolisstyrelsen sätter alltså kostnader framför det ansvar polisen har för personer i deras förvar och tillsyn. Det är samma spariver som lett till de oansvariga upphandlingarna av arrestvården där lägstbjudande får jobbet. Rikspolisstyrelsens Brottsförebyggande enhet har svarat mig i ett mejl att arrestlokalerna i Handen inspekterats och att förslagen till åtgärder inte omfattar att ta bort eller flytta den väggfasta stolen. Ventilationsgallret har bytts ut till galler med mindre spalter. Men stolen är kvar. Ingen rekonstruktion har gjorts för att säkerställa att det inte går att upprepa liknande självmord.
Osäkra arrestlokaler, billiga upphandlingar, dålig bemanning och outbildad personal är lika med att sätta pengar före liv. Att Mediblå sparkades är bra men räcker inte: Arrestlokalerna måste säkras (stolen flyttas eller tas bort) efter genomgående besiktning och arrestvaktningen måste få bättre bemanning samt utföras av utbildade kriminalvårdare.
Mattias Bernhardsson, ombud för Sercans föräldrar och kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Ämnen i artikeln:
Polisen