Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Dödshot mot kommunalråd: ”Det är ett hot mot demokratin”

Publicerad: 3 augusti 2021, 09:51

Kommunalrådet Morgan Bengtsson (S) i Olofström har fått ta emot dödshot efter uttalanden i en tv-intervju.

Foto: Privat

Olofströms kommunalråd Morgan Bengtsson (S) har fått ta emot dödshot efter en tv-intervju om anlagda bränder. Kommunen går nu vidare med polisanmälningar.


Ämnen i artikeln:

Hotet mot politikernaPolitikerSociala medier

I en intervju med SVT i juli uttalade sig Morgan Bengtsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Olofström, om ett 20-tal anlagda bränder i kommunen under våren. Samtidigt kommenterade han stängningen av bland annat fritidsgårdar under pandemin och sade att det lett till en tristess. Något som väckte starka reaktioner på sociala medier. 

– Det har blivit en snackis på sociala medier där den riktiga sanningen har blivit en osanning med hopklipp av olika citat. Att jag skulle ha sagt att ungdomar har börjat elda på grund av att vi har stängt våra fritidsgårdar. Man har tagit någonting från sitt sammanhang, säger Morgan Bengtsson till Dagens Samhälle. 

Det handlade framförallt om kommentarer på en Facebooksida där många angrepp riktades direkt mot honom. 

– Man kallade mig för stolpskott, idiot, pajas och parasit. Och några skrev att de ska söka upp mig och bränna upp min bil. Först blev jag chockad och fattade inte vad det handlade om, berättar Morgan Bengtsson. 

Vissa kommentarer var direkta dödshot. Han har nu polisanmält Facebooksidan och tillsammans med kommunens säkerhetschef gått igenom alla kommentarer för att också göra polisanmälningar mot alla enskilda individer som uttryckt hot. 

Morgan Bengtsson betonar att han också fått mycket stöd under den turbulenta tiden. 

– Jag har fått väldigt många fina kommentarer från kommuninvånare som absolut inte ställer sig bakom det här. Och jag har fått mycket kärlek från partikamrater och övriga partier som tycket att detta är förfärligt. 

Kommunen planerar nu utbildningstillfällen kring att möta hat och hot. 

– Detta är en skrämseltaktik. Det blir färre och färre som vill hålla på med politik. Man vågar inte ge sig in och bli utsatt för den här sortens kränkningar. Det är ett hot mot demokratin, säger Morgan Bengtsson. 

Läs mer: Mer än var fjärde kommuntopp utsatt för hot 

 

Samuel Åsgård

Reporter

sa@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev