Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Diskriminering av äldre måste bli ett minne blott

Vi måste ändra synen på äldre människor, bli bättre på att beskriva dem som den samhällsresurs de är och reagera när någon använder nedsättande ord om äldre, replikerar Barbro Westerholm.

Publicerad: 12 juni 2012, 11:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Arbetsmarknad

Det är utmärkt att Dagens Samhälles debattsida (1 juni) lyfter fram arbetsgivarnas ansvar i arbetet mot åldersdiskriminering. Men vi behöver göra mycket mer och därför är det på tiden att vi nu får en bred lag mot åldersdiskriminering. Den blir en normsändare inom alla samhällsområden.

Den diskriminering av äldre patienter vi ser inom hälso- och sjukvården är helt oacceptabel vare sig det gäller cancerbehandling, läkemedelsbehandling eller väntan på att få en höftfraktur åtgärdad. Att på grund av ålder nekas tillgång till varor och tjänster på är också oacceptabelt.

Människor åldras olika och kronologisk ålder är inget bra mått på hur de fungerar under livets gång. Bo G Eriksson skriver i sin avhandling från 2010: ”Vi föds som kopior men dör som original”. Vi blir under livets gång mer och mer olika varande på grund av att vi bär med oss olika arv, lever i olika miljöer, får kunskaper och erfarenheter som resulterar i att vi är som mest olika varandra den dag vi avlider.

Vi måste ändra på synen på äldre människor, inte minst för att en stor andel av befolkningen kommer att vara över 65 år framöver och kommer att utgöra en viktig resurs både för samhället och för nära och kära.

Vad kan vi då göra? Det finns det som är enkelt och det som är mer komplicerat. En enkel sak är att ändra synonymerna till gammal/äldre i ordböckerna från senil, fördetting, avtynad, att ha överlevt sig själv, att ha gubbat till sig till klok, erfaren eller årsrik. Vi måste reagera när någon använder nedsättande ord om äldre människor. Medierna borde tänka till innan de beskriver äldre i schablonbilder av resurskrävande och skröpliga människor.

Vi måste bättre beskriva äldre som den samhällsresurs de är. I dag fortsätter alltfler äldre arbeta efter pensioneringen. De insatserna måste tydliggöras. Äldres obetalda insatser i form av anhörigvård, barnbarnsomsorg och insatser i ideell verksamhet är omfattande och borde redovisas i nationalräkenskaperna eller på annat lämpligt sätt.

Det är en lång resa att ändra synen på äldre människor och vi måste anträda den här och nu!

Barbro Westerholm, riksdagsledamot (FP), äldrepolitisk talesperson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Arbetsmarknad

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev