måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Digitaliserad vård kräver fokus på säkerhet”

Informationssäkerhet måste vara en hörnsten i vårdens fortsatta digitalisering, skriver Piratpartiet i en replik till Liberalerna.

Publicerad: 25 augusti 2017, 08:26

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi har i och med avslöjandet av skandalen kring Transportstyrelsens datahantering fått uppleva hur vårdslöst och nonchalant myndigheter hanterar känslig data.


Ämnen i artikeln:

Digitaliserad vårdTransportstyrelsenIt-säkerhet

REPLIK I en debattartikel i Dagens Samhälle den 23 augusti skriver representanter för Liberalerna om den förbättringspotential digitalisering innebär för svensk sjukvård, både på patientsidan och för de anställda inom vården. De presenterar även ett antal politiska förslag för att möjliggöra en effektiv digitalisering av vården i Sverige.

Piratpartiet är vi väl insatta i digitaliseringen och de möjligheter som den tekniska utvecklingen för med sig, och vi välkomnar därför Liberalernas förslag. En väl genomförd digitalisering av vården kan förenkla och förbättra patientens kontakt med sjukvården, effektivisera användandet av resurser och förbättra arbetsförhållanden för våra sjuksköterskor, undersköterskor och läkare.

Samtidigt finns det goda skäl till försiktighet. Vi noterar att Liberalernas förslag helt utelämnar en diskussion kring datasäkerhetsaspekten, som är så viktig i ett område som vården. De stora mängder persondata som dagligen samlas in och hanteras av vården anses som särskilt skyddsvärd i lagens mening, då de berör medborgarens hälsa. Dessutom kan man utgå ifrån att denna data samlats in vid tillfällen när medborgare är i en utsatt situation. Därför måste informationssäkerhet vara en hörnsten i vårdens fortsatta digitalisering.

Vi har i och med avslöjandet av skandalen kring Transportstyrelsens datahantering fått uppleva hur vårdslöst och nonchalant Sveriges sittande och föregående regering hanterar känslig data. Skrämmande okunnighet om informationssäkerhet, dataskydd och personlig integritet verkar vara mer regel än undantag på regeringskansliet, och på våra myndigheter genomsyras dessa frågor inte sällan av ren motvilja.

Det är otroligt allvarligt att de politiker som fått medborgares förtroende att skydda dem i stället utsätter dem för stora risker genom att nedprioritera informationssäkerhet i den sedan länge pågående digitaliseringen av myndigheter och samhälle.

Med bakgrund av detta föreslår Piratpartiet att informationssäkerhet görs till en central fråga i den utredning och det genomförande av digitaliseringen av sjukvården som Liberalerna föreslår. Endast under de förutsättningarna kan vi försvara våra medborgares fri- och rättigheter, och genomföra en digitalisering av sjukvården som reellt gynnar alla parter.

Katarina Stensson, styrelseledamot Piratpartiet

Henrik Passmark, Piratpartist

Henry Rouhivuori, Piratpartiet Västra Götaland

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev