Demokrati
Detta måste MP göra för att återvinna förtroendet
Miljöpartiet behöver en förnyad migrationspolitik som bygger på en trovärdig öppenhet. Dessutom måste det bli slut på slarviga och ogenomtänkta formuleringar. Det är några måsten för att partiet ska återfå förtroendet, skriver Paulo Silva, fd språkrörsrådgivare.
Publicerad: 27 april 2016, 03:43
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Miljöpartiets språkrör måste kunna kombinera partiets tradition av dialog och medbestämmande med tydlighet, skriver Paulo Silva.
Miljöpartiets språkrör har meddelat att de vill fortsätta leda partiet efter nästa kongress men att de önskar ett nytt starkt mandat för det arbetet. Det innebär att distrikten kommer att hålla nya nomineringsmöten och att det kan bli en fortsatt medial följetong kring vilket distrikt som stödjer vilka kandidater.
Som konsult och tidigare rådgivare åt Maria Wetterstrand och Peter Eriksson får jag många frågor kring hur Miljöpartiet sköter sin krishantering och vad partiet borde göra för att återvinna förtroendet. Jag är inte själv engagerad i partiets krishantering, men sammanfattar här några av mina tankar från utsidan.
Ett tydligare ledarskap. Miljöpartiets språkrör måste kunna kombinera partiets tradition av dialog och medbestämmande med tydlighet. När förankringen väl är gjord måste de kunna peka ut en tydlig riktning för både partiet och politiken. Varje ord har betydelse och är avgörande om medborgarna får förtroende för vad som kommuniceras. Detta är av yttersta vikt som företrädare för Sveriges regering. Det måste bli ett slut på slarviga, oförberedda eller spontana formuleringar. Där bör de lära av Anna Kinberg Batra.
Hedra ingångna överenskommelser. Människor i Sverige litar inte på personer som inte håller, eller inte upplevs hålla, ingångna avtal. Att statsråd kallar regeringens egen politik för ”skit” undergräver förtroendet och upplevs som ett lojalitetsbrott, oavsett hur smärtsamma besluten har varit. Miljöpartiets statsråd måste hedra och försvara överenskommelser i regeringen och med andra partier.
Förnya migrations- och rättspolitiken. Ta intryck av att omvärlden förändras. Europa har på kort tid drabbats av flera allvarliga terrorattentat och i Sverige varnade Säpo senast i går för terrorhot mot Sverige. En trovärdig politik för öppenhet i vår tid måste kombineras med en kraftfull politik mot dem som vill missbruka öppenheten för att begå brott. Säkerställ att inga offentliga medel går till extremism och intolerans. Skärp straffen för dem som utnyttjar migrationssystemet för att begå brott. Miljöpartister tänker gott om alla människor, men det är viktigt att inse att människor inte alltid har goda avsikter. Krafttag mot organiserad brottslighet och tydlighet kring vilka övergripande värderingar som gäller här är nödvändigt för att vi som lever i Sverige ska se öppenheten som en tillgång för vårt land.
Fortsätt utveckla etableringspolitiken. Miljöpartiet har sedan en tid tillbaka en arbetsgrupp som ska komma med förslag kring hur etableringstiden för nyanlända ska kortas. Partiet har även öppnat upp för fler enkla jobb, för att rutavdraget ska utvidgas och att tjänstesektorn ska breddas. Här kan mycket mer göras för att undanröja hinder för att nyanlända själva ska kunna försörja sig och stå på egna ben. I gränslandet mellan etablering och företagande kan Miljöpartiet spela en viktig roll för svensk politik och verka för breda uppgörelser med allianspartier.
Säkerställ gröna framgångar i regeringsarbetet i samband med en regeringsombildning. De politiska bakslagen för Miljöpartiet har varit många. Det är dags att ledningen prioriterar några frågor där de, i samband med riksdagsvalet 2018, tydligt kan visa upp gröna framgångar. Dessa frågor bör vara vägledande för diskussioner med statsministern om en eventuell regeringsombildning som kommer.
Nystart för MP och nystart för regeringen. Oavsett vilka språkrör som får förtroendet att leda MP efter kongressen så behöver regeringspartierna ta fram en gemensam berättelse om vilket Sverige de vill bygga. Två olika berättelser – en om det hållbara samhällsbygget och en nostalgisk vision om den svenska modellen – duger inte. Regeringen behöver en riktning och en berättelse som en majoritet av väljarna kan acceptera, respektera och aktivt stödja.
Paulo Silva, seniorkonsult och delägare, New Republic, tidigare stabschef för Peter Eriksson och Maria Wetterstrand
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.