måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Detta läste ni mest under våren!

Publicerad: 10 juli 2019, 18:05

Vårens mest lästa artiklar funkar även fint som sommarläsning.

Foto: Fuzzbones/Colourbox

En fartfylld vår är till ända och Dagens Samhälles sajt tar sommarledigt. Men inte utan att först blicka bakåt. Här är de nyheter, intervjuer och granskningar ni läste mest under våren.


■ Mest läst bland DS granskningar, intervjuer och andra nyheter var under första halvåret artiklarna om Sverigedemokraternas framryckningar i det glesa Sverige, vilka blev mycket tydliga när vi tittade närmare på resultatet i höstens tre val – valdistrikt för valdistrikt. 
■ Ett annan het potatis under våren har förstås varit frågan om tiggeriförbud och enkäten till kommunerna om vilka som överväger att förbjuda – och vilka som inte gör det.
■ En bomb på lokalnivå har Arbetsförmedlingens nedskärningar varit. Det blir en kännbar förändring för de kommuner som förlorar lokalkontor. Om det – och annat – talade Arbetsförmedlingens gd Mikael Sjöberg i vår intervju, som blev den tredje mest lästa under våren.
■ I mitten av maj var det återigen dags för Stora Samhällsgalan, under vilken Dagens Samhälle för femte året utsåg Dagens Samhälle landets tre superkommuner. Att läsa om deras bedrifter var naturligtvis ett måste.
■ Skolfrågor är alltid heta, men under våren har det kokat särskilt häftigt i lärarkåren, som ser sig allt mer trängd mellan besparingar och kvalitetskrav. En central röst i den debatten är kommunbudgetgranskaren Marcus Larsson som genom Tankesmedjan Balans lyfter frågan om arbetsbelastning. Intervjun med honom i maj blev oerhört spridd och läst.

Nedanför Topp Fem hittas både smått och stort i en salig blandning. En bild där algoritmingenjören Hamid Sarve i Göteborg hade placerat in alla Sveriges kommuner på GAL-TAN skalan blev en snackis, liksom Margit Silbersteins betraktelse över sekularitet och skolavslutningar. Intervjun med Skolledarförbundets ordförande Matz Nilsson, som uttryckte besvikelse över skolledarnas löner lästes också av många, liksom intervjun med KD:s – och Linköpings – Sara Skyttedal. Och när DS granskade förekomsten av hot och våld mot kommunpolitiker i en enkät, kommenterades den av partisekreterarna Richard Jomshof (SD) och Märta Stenevi (MP), som både hade funderingar kring varför deras partier är särskilt utsatta.

Detta är förstås endast ett axplock av det läsarna har uppskattat under våren. Nu tar Dagens Samhälles sajt sommarpaus och återkommer igen 12 augusti.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev